Oxelösundaren Heike Emmrich håller stenhårt på Tyskland i fotbolls-VM och tror inte bara på vinst emot Sverige – utan att "die Mannschaft" kan försvara sin VM-titel från 2014. Foto:

Oxelösundaren Heike håller stenhårt på ”die Mannschaft”

Oxelösund

Oxelösundaren Heike Emmrich har bott hela sitt liv i Sverige – men den 23 juni är det inget snack om vilket landslag hon håller på. – Tysk fotboll är som en maskin, säger hon.

– Jag är made in Germany, men född i Karlstad och har aldrig bott i Tyskland, säger oxelösundaren Heike Emmrich som har en förälder från det forna Östtyskland och en från det forna Västtyskland.

Tyskland är ett av de fotbollslandslag som Sverige har haft svårast att möta genom åren, både på herr- och damsidan. Och återigen ställs landslaget som i tysk folkmun kallas ”die Mannschaft” i Sveriges väg. För Emmrich har det aldrig varit svårt att bestämma sig vilka hon ska hålla på.

– Jag är mest tysk. Det kommer fram mer och mer med åren. Det är ett rakt och redigt lag. När de har bestämt sig för något så gör de det. De slutar inte när de leder med 1–0. De är en maskin som alltid försöker göra sitt bästa – oavsett vad det står i matchen, säger Emmrich.

– Tysk fotboll har ordning och reda, struktur, vilja och rätt attityd. Så är även jag. Ordnung müss sein, fortsätter hon.

Själv kommer hon att se Tysklands premiär mot Mexiko – och matchen mot Sverige – hemma i TV-soffan i Frösäng.

Tyskland är regerande mästare efter att de i förra VM-finalen slog Argentina med 1–0. På vägen dit vann de över värdlandet Brasilien med 7–1. Finns det ändå en spricka i den tyska rustningen? Många av spelarna från 2014 är utbytta och när jag frågar Heike om bragden i Berlin, när svenska landslaget sensationellt hämtade upp ett 4–0-underläge till 4–4, ser det närmast ut som att hon har förträngt det.

– Det kommer inte att hända igen. Jag tror att Tyskland vinner över Sverige med 3–0, säger hon men tillägger att hon nog kommer att få äta upp det på jobbet om Sverige skulle vinna.

Och målen är högt ställda. Heike tror att det tyskarna förväntar sig att die Mannschaft ska ta guld igen.

– Det är det enda som gäller och jag tror att det kan gå.

Heike Emmrich

Bor: Oxelösund.

Ålder: 55 år.

Fotbollsformen: ”Jag kan inte spela lagspel, jag är individualist”.

23 juni: Tittar Heike på VM-fotbollsmatchen mellan Sverige och Tyskland.

Läs mer om dessa ämnen

OxelösundExtraVMfotboll