• Gnestatjejen Menen Habtemichael.är bara 12 år men säger alltid stopp när det gäller orättvisor. Foto:
  • Foto:
1/

Hon har nolltolerans mot orättvisor och backar aldrig

GNESTA

När Svenska kyrkan röstade fram Gnestas vardagshjälte så fanns det en 12-åring nominerad bland de fyra betydligt äldre kandidaterna.

Inför vårt möte har jag fått höra flera fina omdömen om Menen, bland annat från Ida Fransson som är pedagog i kyrkans barn och ungdomsverksamhet.

– Hon står alltid upp för andra människor och vågar säga ifrån och ta strid för allas lika värde. Där vuxna ibland väljer att titta bort står hon kvar, säger Ida som menar att Menen har ett mod som väldigt få 12-åringar (eller ens vuxna) har.

Menen har varit aktiv i kyrkans verksamhet i Tinghuset sedan hon gick i ettan. Hemma har man alltid pratat och diskuterat mycket, även politik. Första maj var hon därför ute med sin syster och demonstrerade under Vänsterpartiets flagga.

– Jag vill ha en värld där alla har det bra och behandlas lika oavsett kön och hudfärg, konstaterar Menen.

– Det är därför jag reagerar när jag hör rasistiska kommentarer eller om någon tafsar. Jag är inte rädd utan vill visa att det finns en gräns.

I Frejaskolan har hon stoppat en kille som både skrek rasistiska kommentarer och tafsade på tjejerna. Enligt Menen var det först ingen som vågade stoppa killen.

– Jag tror att de andra killarna också tyckte att han gjorde fel men de var väl rädda att säga till eftersom han säkert skulle börja slåss då.

Menen gick tillsammans med några kompisar till en lärare men upplevde att hon blev tagen på allvar först när en av de bra lärarna fick vetskap om händelserna och direkt agerade.

– Jag tycker skolan borde bjuda in föreläsare som kan berätta om rasism och orättvisor. Det är inte så ofta vi pratar om det här i skolan. Och det är ju viktigt att vi gör!

Samtidigt betonar hon att Gnesta ändå är ett bra ställa att växa upp i. På onsdagarna brukar hon gå till Tingshuset där ungefär femton andra 12 -14-åringar ses och pratar om allt mellan himmel och jord.

– Jag älskar att prata om allt - både seriösa saker men även trams.

När det gäller framtiden så svarar hon tvärsäkert.

– Jag ska bli psykolog.

Även i det sammanhanget kan Menen ju faktiskt hjälpa till med att bekämpa orättvisor - genom att hjälpa andra människor.

Hon kommer troligtvis att lyckas.

Menen Habtemichael

Ålder: 12

Bor: Med sin familj i Gnesta, syster 16 år och bror 14 år.

Intressen: Läsa böcker, spela basket och hänga med kompisar.

Läs också

( 5 st )

Läs mer om dessa ämnen

GnestaExtraPolitikRasismUngdomar
Relaterat