Renaida först ut i Mellon: "I början hatade jag låten"

Nyköping

– I början hatade jag låten. Renaida Braun skräder inte orden när det gäller hennes eget bidrag i Melodifestivalen. Men hatet har växt till kärlek och nu gillar hon ”All the Feels” skarpt. – Hoppas att jag går direkt till final, då behöver jag inte sitta och vara nervös i så många veckor, säger hon.

Vinden piskar upp några höstlöv som fortfarande ligger kvar på plattformen vid tågstationen i Nyköping. Renaida huttrar i kylan och frågar Extra-fotografen Jens Alvin om han inte är klar snart.

Anledningen till att vi befinner oss här och inte på något trevligt fik inne i stan är att Renaida nuförtiden egentligen känner sig mest hemma vid järnvägen. Det är här hon får spendera en hel del tid i väntan på tåget.

Men efter att under nästan ett års tid ha levt i sin resväska, var det i december dags att flytta hemifrån på allvar. Flyttlasset gick från Nyköping till Stockholmsförorten Axelsberg.

– Det är så skönt att slippa pendla, säger hon och smuttar på glaset som är fyllt med varm choklad.

Belöningen för att hon stått ut med poserandet vid rälsen.

Men Mellomöten, repetitioner inför Aladdinpremiären plus andra åtagande samt flytten höll på att knäcka den annars så stresståliga Renaida.

– Jag är en person som inte brukar bli så stressad. När andra springer omkring brukar jag chilla och tänka ”det är lugnt, det fixar sig”, men i december var det hemskt, säger Renaida som nu orkar skratta åt arbetsbördan.

Veckorna innan jul övade hon med Aladdin- ensemblen från åtta på morgonen till åtta på kvällen och efter det var det Mellorep. Hon var för det mesta inte hemma i lägenheten förrän vid midnatt. Men på julaftonen var hon ledig.

– Då fick jag chilla med familjen, men det var så intensivt innan, provföreställningar med Aladdin och så gjorde jag matlådor. Och dagen efter fick jag åka upp tidigt till Stockholm för att vara med i Nyhetsmorgon.

Så även en stjärna måste fixa sina egna matlådor?

– Ja, eller hur... ha, ha. Ett tips är köttfärssås och spagetti.

Men nu är flytten gjord, alla repetitioner med Aladdinensemblen är avklarade och hon kan egentligen fokusera helt på Melodifestivalen.

– Nanne Grönvall var min stora idol när jag var yngre och nu spelar jag mot hennes son Charlie i Aladdin. det är så kul, säger Renaida. Foto:

Ja förutom på helgerna då, när hon far land och rike kring med musikalen. Renaida spelar prinsessan Safa i Disneyproduktionen

– Jag kommer att missa en föreställning under våren, säger hon.

Men helst två. Det kommer att bli så om hon når en final i schlagertävlingen.

Låten ”All the Feels” (låtskrivare: Laurell Barker, Jon Hällgren, Peter Barringer, Lukas Hällgren), är redan inspelad på skiva och redo att släppas så fort lördagens tävling är avklarad i Karlstad. Men det har tagit ett tag innan Renaida känt sig bekväm med låten.

– Vi har ändrat lite på vissa ställen så att det ska kännas att det är min låt, så det har tagit lite tid och varit lite jobbigt att hitta min egen touch. Refrängen var till exempel för ljus. Jag kunde helt enkelt inte sjunga den. Men nu har jag faktiskt fått igenom de flesta av mina idéer...ha ha, säger hon.

Renaida får fortfarande inte avslöja för mycket om sin låt men säger att den är modern.

– Hoppas den inte är för modern bara, men alla kommer att kunna känna igen sig i den.

Schlagervärlden har tagit henne med storm. Nog för att hon visste att det var stort att vara med i Melodifestivalen innan, men kanske inte riktigt hur stort.

– Det har hela tiden varit massor av deadlines vi jobbat emot. Demon skulle vara klar vid ett visst datum, vi hade en provlyssning, det skulle tas omslagsbilder...det är SÅ stort, men samtidigt så kul.

Har du tittat mycket på Melodifestivalen?

– Min mamma tog med mig med överallt när jag var yngre. Vi fick för det mesta bara biljetter till repetitionerna, men när det var i Nyköping...ja då var det bara SÅ bra. Och nu är mamsen mer än nöjd, hon kommer att få en bra plats i år.

Mamma Helen är tryggheten för Renaida och Nyköping var högkvarteret under 2017. – Det är hit jag kommit för att byta kläder och så, säger hon. Foto:

Renaida bestämde sig redan som liten att hon en dag själv skulle stå där på schlagerscenen. Det var bara en fråga om när.

– Med jag tänkte också ”nej, jag är för cool för att vara med där”, avslöjar Renaida med ett förläget fnitter.

Som förberedelse har hon gått igenom alla klipp hon lyckats få tag i på bidragen till Melodifestivalen. Precis samma taktik hade hon innan Idol.

– Då kunde jag se vad domarna gillade och vad de inte tyckte om. Vissa saker ville jag ändra på, andra tyckte jag var ashäftiga och tänkte att så ska jag göra, den blicken ska jag ha i kameran.

Veckorna sedan hon fick reda på att hon skulle vara med i Melodifestivalen har helt klart varit intensiva och fyllda med olika möten; bland annat med koreograf och stylist.

Skivkontrakt och manager har Renaida Braun hunnit skaffa sedan Idoltiden och ett bokningsbolag, något som underlättat vardagen. – Det är så mycket som jag inte vet så det är skönt. Jag är ju amatör när det till exempel kommer till kontraktskrivning. Jag visste inte alls vad som var rätt eller fel. Foto:

Hon har fått plocka fram idéer på hur det ska se ut på scenen och hur hon och eventuella medhjälpare på scenen ska röra sig.

– Och så har Sony bokat upp mig för olika intervjuer, så det är mycket att hålla reda på. Många människor att träffa.

Nyköping och Melodifestivalen hör ju ihop lite efter Anna Bergendahl?

– Jag tänkte faktiskt på det häromdagen och hon vann ju Melodifestivalen. Visst det är lite press och för min del är det här något nytt. Tidigare har jag mest sjungit covers, men nu är det jag Renaida, som är artisten.

Vad tror du om motståndet?

– När jag satt där och väntade på att få höra vilka min motståndare skulle bli hoppades jag på namn som inte var så kända. Men det blev ju inte så. Skriv att det är Dödens grupp för just nu känns det så.

Förutom ”All the Feels” kommer Renaida släppa ett par låtar till under våren.

– Förhoppningsvis kan jag samla på mig lite låtar till en sommarturné. Jag tror att jag kommer att få mycket roligare gigs i sommar med hjälp av Mello. Så jag är jättetaggad.

Tre av Renaidas schlagerfavoriter

Först och främst Nanne Grönwall (har varit med i Melodifestivalen tio gånger). Jag var kär i henne. Jag ville vara henne när jag var yngre. Det är ganska kul att jag spelar tillsammans med hennes son Charlie nu i Aladdin. Jag tycker om hennes power, att hon är lite galen och jag gillar när man tar numret ett steg vidare. Det ska inte bara vara sång utan man ska göra det till en show. Underhållning för ögat.

The Ark, det var ett speciellt band och det var en cool rytm i låten (The worrying Kind, 2007).

Euphoria (med Loreen, som även vann Eurovision Song contest med den låter 2012), det är min absoluta favorit. Den var klockren. Den gav en sådan känsla.

Det här är Renaida

Ålder: 20 år.

Bor. Etta i Axelsberg i Stockholm.

Familj: Mamma Helen i Nyköping och storasyster Erica i Stockholm. Hon har två barn så Renaida är moster.

Utbildning: Borgis och Kulturama.

Favoritartist: Beyoncé, Rihanna och Jessie J.

Sjunger helst: Soul, R’n’B och blues.

Det visste du inte: Har varit utbytesstudent 
i Kenya.

Aktuell: Ska vara med i deltävling 1 av Melodifestivalen, som avgörs i Karlstad på lördag. Var med i Idol säsongen 2016-17 och åkte ut när de var fem artister kvar.

De tävlar i Karlstad

All The Feels – Artist: Renaida

Dance You Off – Artist: Benjamin Ingrosso

Livet på en pinne – Artist: Edward Blom

My Turn – Artist: John Lundvik

Osby Tennessee – Artist: Kikki Danielsson

Patrick Swayze – Artist: Sigrid Bernson

Solen lever kvar hos dig – Artist: Kamferdrops

Läs också

( 7 st )

Läs mer om dessa ämnen

Renaida BraunNyköpingMelodifestivalenMusikWEBB_TV
Relaterat