"Jag har alltid gillat att träna så egentligen var det inte så konstigt"

Nyköping

Från frisör till PT. Från yttre service, till mer inre. Fia Larzon har gjort en lång resa för att hitta sitt kall i livet och älskar nu sitt jobb. – Mitt mål är att få kunderna att må bra både till kropp och själ, säger hon.

När man träffar Fia Larzon har hon alltid ett stort leende på läpparna. På frågan om hon aldrig har några dåliga dagar är svaret givet.

– Jovisst, men träningen fixar det, säger hon och fortsätter.

– Du vet själv hur man känner sig efter ett pass, om jag drar på mig löparskorna och ger mig ut och tränar känns det genast bättre.

Det är även där de bästa idéerna poppar upp, de som under de drygt 15 år hon har jobbat inom hälsoindustrin har fått henne att gå från att vara anställd på ett gym till egen-företagare för tio år sedan. Ett företag som hela tiden växer vad gäller utbud och som blir alltmer populärt.

– Jag är nästintill fullbokad till midsommar, då tar jag en välförtjänt sommarledighet, säger hon utan att för den delen låta skrytsam.

Hårt arbete ligger bakom succén. Fia startade dock sin arbetskarriär som frisör. Ett yrke som även tog henne till Norge en tid, men det var först när sambon fick hockeykontrakt med Djurgården och Stockholm blev aktuell som bostadsort, som Fia såg sin chans att byta bransch och tog första steget mot sitt nuvarande jobb.

– Jag har alltid gillat att träna så egentligen var det inte så konstigt. Jag ville in i branschen. Men ett tag var jag faktiskt inne på att bli makeupartist. Jag var över i London och kollade lite skolor. Lite svårt att tro kanske, jag som knappt sminkar mig, säger Fia och skrattar.

I Stockholm fick Fia omgående jobb efter första utbildningen, på ett SATS-gym på Thulegatan. Parallellt med jobbet som gick från receptionist till ”förste instruktör” följde fler kurser och så småningom ett nytt jobb på nyöppnade Sats Sickla där det blev heltidsjobb som PT.

Men så fick Fias sambo kontrakt med ett italienskt lag och det kändes spännande att flytta dit.

– Det var många som undrade varför jag slutade just då, när jag stod lite på toppen. Jag hade mycket kunder, men jag såg inget konstigt i det. Det är viktigt att våga testa nytt för att komma vidare.

– Under perioden i Italien fick vi även vår första dotter så det passade ganska bra, fortsätter hon.

Numera är cv:t ganska långt. Fia är bland annat licensierad kostråd-givare, löpcoach och soma move- och mindinstruktör samtidigt som hon har läst kurser om beteendevetenskap.

Nyfikenheten att lära sig mer ger kunderna det där lilla extra.

– Jag vill att mina kunder ska lämna studion med bästa möjliga känsla i kropp och sinne. Det är viktigt, säger hon.

Vi befinner oss just i hennes hälsostudio, intill bostadshuset i området Stensborg i Nyköping. De olika rummen är hemtrevliga och allt finns här. Det är här Fia tränar och hälsocoachar sina kunder och även håller gruppass i små slutna grupper fyra dagar i veckan.

Fredagsmorgnarna startar hon

på ett gym i stan där hon håller

sin populära morgonklubb med

träning, frukost och nätverkande.

– Det blir mycket arbete som egenföretagare, erkänner Fia.

Men med de två döttrarna har hon blivit mer strukturerad och hinner faktiskt att göra mer än att bara jobba.

– Jag väljer att starta arbets-dagen tidigt, så klockan ringer 05:00 varje vardagsmorgon. Mellan första och andra morgonkunden har jag frukoststund med familjen, något som är heligt. Sen går det i ett fram till halvfyra då skolhämtning står på agendan. När jag är ledig så är jag gärna hemma eller gör små spontana utflykter. Återhämtning blir tid med familjen.

Yngsta dottern hittar man ofta lekandes i träningsstudion, medan den äldsta har andra intressen i livet.

– Jag styr dem inte på något sätt men träning och hälsa influerar såklart vår livsstil.

Förutom personlig träning, personliga konsultationer och grupppass, föreläser även Fia och i år blir det dessutom fjärde året i rad som hon och kollegan från Stockholm arrangerar en hälsoresa till den grekiska övärlden. I början av året kommer även ett nytt sam-

arbete synas på den välmatade hemsidan där det bland annat finns en viktklubb.

– I samarbete med Nutrition Data arbetar jag i detta nu fram en stor övningsbank med bilder och videos som ett komplement till Kostklubben.

Lägg därtill att hon går en självutvecklingskurs.

– Men det är bara sju timmar en lördag varje månad, påpekar Fia.

– Vem skulle inte vilja gå en sådan, att få lära sig mer om sig själv.

Mitt i allt försöker hon få in så mycket egenträning som möjligt för att kunna genomföra sitt första maratonlopp i sommar.

– Träningen är mitt bränsle! Utan den skulle jag inte vara där jag är i dag.

Kanske är det så att Fia Larzon har fler timmar på ett dygn än vi andra – en sak är dock klar: Det finns alltid plats för fler utmaningar.

– Jag är en arbetsmyra, har alltid varit, men jag har blivit allt bättre på att sätta gränser och säga stopp och Nej tack. Något alla borde göra egentligen. Det är viktigt i dagens samhälle, säger Fia.

  • Fia Larzon har jobbat som personlig tränare i 15 år, ett yrke som hon verkligen gillar. att ta hand och peppa kunder till ett nytt bättre liv är vad hon älskar. Foto:
  • Fia älskar feedbacken från sina kunder. – När jag är redo att slänga in handduken kommer det alltid en välbehövlig feedback som gör att jag kavlar upp ärmarna lite till. Foto:
1/

Fia Larzon

Bor: I Nyköping.

Familj: Döttrarna Nellie och Nova med sambon Jörgen Rickmo.

Styrka: En slitvarg som vill hjälpa människor att må så bra som de kan. Flexibel. Inget är hugget i sten. Försöker läsa in vad folk behöver för tillfället utifrån mental och kroppslig känsla för dagen. Lyckas få veckoschemat att gå ihop som egen företagare och mamma.

Svaghet: Går lätt igång på saker och är gärna impulsiv! Jobbar på att sova på saken. Är en perfektionist i grunden men har lärt sig att släppa och tackar barnen även för det. – Barnen gör att jag jobbar mindre och är mer närvarande. Jag vill inte att de ska ha en hyperstressad mamma. - Sist men inte minst får jag en enormt fin belöning i form av feedback av mina kunder som gör mig extra stark och glad vare dag. – Tacksam!

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

NyköpingTräning
Relaterat