• Redan under invigningen av museet hanns det med att bygga perfekta rum. Det här blev även kvar till allmän beskådan.
  • Niki Lindroth von Bahrs rum som ingår i utställningen ”Att växa upp”.
1/

Julkul på museet

Nyköping

Jullov och inga läxor, men vad ska man hitta på om det inte kommer någon snö? Efter lite letande på kommunernas hemsida har Extra hittat allt från pyssel och lekar, till tomtedisco.

På det nyöppnade Sörmlandsmuseet finns det två inplanerade aktiviteter. Det ena handlar om att bygga sitt rum i miniatyr (den 27 och 28 december), den andra om att spå sin framtid i tenn (den 2–4 januari).

– Den första aktiviteten är kopplad till utställningen ”Att växa upp”, berättar Kjell Taawo, enhetschef.

Det är Niki Lindroth von Bahr som ligger bakom utställningen och konstnären har själv skapat en del miniatyrmiljöer om trygghet och otrygghet för barn. En föreställer till exempel en smutsig skoltoalett, en annan en liten fågel (bilden ovan) som spelar dataspel.

Rummet som ni besökare ska skapa kan vara det rum som ni redan nu har som ert eget, ett rum som du vill ha i framtiden, eller kanske bara ett rum som du trivs i.

– De som vill får gärna ta med sig rummet hem igen, eller så sparar vi det här för eftervärlden,

säger Kjell.

Att spå i tenn är inget nytt. Visserligen använde man kanske bly förr i tiden, men på nyårsaftonen brukade man droppa lite flytande metall i en kopp fyllt med kallt vatten för att se hur det nya året skulle bli. Man fick använde fantasin men såg man ett kors betydde det olycka och död, medan en krona eller ett fågelbo betydde det bröllop.

På museet kommer det finnas tenn att spå med och det görs mellan den 2 och 4 januari.

– Vi kommer kanske att kunna göra andra saker av tenn också, men just det vi får ut efter att vi spått oss ska vi kunna göra ett smycke av, säger Kjell Taawo.

Allt är gratis och båda aktiviteterna startar klockan 11.00 och sluta 14.00.

Att göra i Nyköping

Fredagen den 21 december är det Skridskodisco på Rosvalla i Nyköping mellan klockan 17.00 och 19.00. Det kostar bara tio kronor för att vara med och arrangörerna ser gärna att man kommer utklädd. Temat är så klart Jul. Inträdesavgift tio kronor.

Fredagen därefter, den 28 december är det dags för lagtävlingen, Rosvallakampen. Det är en tävling som anordnas för alla ungdomar i årskurs 7–9. Tävlingen kommer innehålla flera olika deltävlingar där bland annat styrka, smidighet, listighet, snabbhet, lagarbete och bollkänsla kommer utmanas.

Lag om 3–5 personer anmäls till erik.wardemark@sormland.rf.se. Tid: Klockan 13.00–17.00.

Den 2 och 3 januari kan alla som vill spela fotboll, innebandy, friidrott, springa en hinderbana och dansa komma till Rosvalla. Det är gratis och det enda man behöver göra är att ta med inneskor.

Båda dagarna mellan 10.00 och 12.00 är det öppet för barn mellan 1 och 10 år gamla. Klockan 12.00–14.00 är det öppet för barn mellan 7 och 13 år.

Att göra i Trosa

Den 21 december är det Kortfilmens dag i Skärborgarnas Hus. Klockan 13.00 visas ”Vatten över huvudet” plus tre knattefilmer (Fisketur, Badväder och Odd är ett ägg).

Klockan 14.00 kan man se en trilogi (3x12 minuter) av Eva Lindström. Titlarna är ”En Fågeldag”, ”Jag rymmer!” och ”Min vän Lage”.

En timme senare är det tre knattefilm-klassiker; Ur en kos dagbok, Kattresan och Sagan om pannkakan. Arrangörerna bjuder barnen på frukt och föräldrarna på glögg och pepparkaka.

Dagen innan julafton, det vill säga den 23 december, visas ”Bamse och dunderklockan” på Skärborgarnas Hus. Tid: Klockan 15.00. 

Att göra i Oxelösund

Den 20 december mellan klockan 18.00 och 20.00 arrangerar Koordinatens fritidsgård i Oxelösund det årliga tomtediscot för alla i årskurs 1–5. Entré 20 kronor och alla som har en tomteluva på sig får även en skumtomte i present

Att göra i Gnesta

På biblioteket är det julpyssel för hela familjen lördagen den 22 december. Allt material finns på plats och det är kostnadsfritt. Tid: Klockan 10.00–14.00.

Fredagen den 28 december är det dans för alla jullovslediga barn och ungdomar i B-salen på Elektron. Då kan man dansa med koreograf och dansare Destiny af Kleen. Destiny arbetar med att skapa mötesplatser för dansintresserade och dansar i det integrerade danskompaniet WORK. Tid: Klockan 13.00–16.00, gratis och fika ingår.

Tag med dansvänliga kläder och bra inomhusgymnastikskor.

Den 7 januari är barn och ungdomar välkomna till kyrkans hus i Björnlunda för att pyssla och leka. Allt är kostnadsfritt.

Arrangörerna bjuder på lunch, men ta med kontaktuppgifter till vårdnadshavare samt om det finns allergier som vi behöver känna till. Tid: Klockan 10.00–14.00.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

GnestaNyköpingOxelösundTrosaExtraJulbarn och familj
Relaterat