• Malin Sevedsson tror att vintage- och second hand-marknaden kommer att växa i framtiden. Nu är det kanske mest unga människor som känner sig bekväma med det, men det är ju med de unga som trender sprider sig enligt Malin. – Jag tror att det här kommer att sprida sig som en löpeld, säger hon. Foto:
  • En sidenkjol som är omgjord från en indisk sari. Nygjort, men ändå återanvänt. Så kallat slowfashion. Foto:
  • En sidenblus och en Odd Molly kjol, båda vintage men fräscha och i bra kvalité. Foto:
  • Kimonon hänger i även i höst. Hetare än någonsin. Foto:
  • Foto:
1/

Klädshopping blir mer sakletning i Malins affär

Trosa

– Vi pratar inte riktigt färg längre utan slow fashion, individuellt mode och det här med återvinning. I Malin Sevedssons butik på torget i Trosa finns allt detta. Och ingen unken lukt så långt näsan sniffar.

– Ja, det är väl annars det som man tänker på när man hör ordet vintage och second hand, säger Malin och ler.

I rummet innanför den lite större lokalen, som man först kommer in i när man öppnar dörren till Agora, hänger en glittrande kristallkrona. Längs med väggarna trängs vintagekläderna så där inbjudande som plagg i vilken klädbutik som helst. Man vill bara gå runt och fynda.

En del har aldrig använts utan kommer från butiker som lägger ned eller gått i konkurs, andra har kanske hängt i någons garderob utan att plockas fram så värst många gånger.

– Den där blusen som aldrig får hänga med ut. Man tar på sig den, men vänder i dörren eftersom den känns fel. Felköpet alltså, säger Malin.

Sådana finns det nog gott om i allas klädskåp.

Malin gör sina flesta inköp via nätet, men det finns även människor som går till butiken med en påse och får ett tillgodokvitto tillbaka. Något som de sedan kan köpa nya kläder för, eller köpa något som någon annan ratat.

– Vi bedömer så klart först om vi kan sälja kläderna de kommer med. Det kan vara bra kläder, men de kanske inte passar vår kundkrets, och då köper vi dem inte.

Odd Mollykläder trängs med Masai. På ena väggen hänger några sidenblusar från det danska företaget Sissel Edelbo.

– Det företaget är lite speciellt. Det är två tjejer som köper in sidensaris i Indien och syr om till moderna kläder som passar till den europeiska marknaden. Det är det här som kallas slow fashion. Det finns en ekologisk tanke även om det är nyproducerat. Tyget behöver ju inte produceras.

Malin lever som hon lär. På överkroppen har hon en skir svart blus, som hon plockat med sig från sin andra butik på Götgatan i Stockholm, och på benen har hon ett par nya sidenbyxor.

– Jag öppnade inte butik bara för att sälja kläder så när jag kom på den här idéen öppnade sig en helt ny värld för mig efter 15 år i branschen, säger hon.

Efter utflykter till London och Sydney i sin ungdom flyttade hon nämligen till Trosa för att sommarjobba i sin mammas klädbutik 2003.

– Hon trodde nog inte att jag skulle bli kvar, men det blev jag ju, säger Malin.

Malin har varit sakletare hela livet, som Pippi säger hon, därför passar den nya trenden perfekt för hennes del.

– Att handla vintage är ju inte som att gå in på till exempel H&M. Här finns det troligtvis bara en storlek för varje plagg så hittar man en small och man tar large...ja då får man lära sig att släppa den.

Vad ska man köpa i höst?

– Jag tycker kanske att man ska fokusera på att köpa två bra grejer i stället för tio. Att se till att de sitter bra och bekvämt.

Malin tipsar om att man egentligen ska handla kläder när man avskyr sig själv mest och mår dåligt.

– För när man mår bra så ser ju allt snyggt ut, eller hur? säger hon.

Men allt handlar inte om kläder, utan Malin brinner för ett bra miljötänk också.

– Man kan inte påfresta jorden på samma sätt som tidigare utan när man pratar om mode tycker jag att man ska hitta sin egen stil och hålla sig till den. Det känns mer trendigt än att prata om färg. Det tilltalar kanske inte alla men ungdomarna är helt tokiga i det. Ungdomarna är ju vår framtid så även vi äldre behöver ta samma ansvar. Man borde återanvända något i sin garderob. Och det kan till exempel innebära att sälja de kläder man inte trivs i till någon så att plagget får ett längre liv.

Slit och släng-tiden är över?

– Det är jag helt säker på. Om man tittar på ungdomarna så vill de köpa bättre varor som håller längre. Och har man inte råd med det, eftersom kvalitet kostar, så fungerar second hand och vintage bra. Vad vi satsar på är fräscha, nyare plagg och inte någon maläten kavaj för 50 kronor.

Hur ska man få lite äldre personer att haka på vintagetrenden?

– Man kommer nog se fler och fler som vågar, men om man är ny så kan man ju tänka som så att man kan köpa ett vintageplagg och prova. För vi har ett ansvar gentemot jorden för det är ändå det allt handlar om.

Läs mer om dessa ämnen

TrosavintageExtramode