Lärarna Jessica Lind och Heike Emmrich på väg mot Chicago. Tanken är att det som de lär sig mer om att integrera pulshöjande träning med inlärning – och på så sätt få Oxelösunds elever att höja sina resultat. Foto:

Lärarna reser till Chicago – ska kopiera succéskola

Oxelösund

Pulsträning och inlärning – går det hand i hand? Nu är två lärare från D-skolan i Oxelösund på väg till Chicago för att lära sig mer om hur motion ska integreras i undervisningen.

Lärarna Heike Emmrich och Jessica Lind har en lång resa framför sig. Packningen är inne i bussen som tar dem till flyget – som till slut landar i Chicago.

– Vår rektor såg att det var en konferens om forskningen kring pulsträning kopplad till inlärning och frågade om vi ville åka, säger Heike Emmrich.

Nu blir det alltså fem dagar på Naperville high school som enligt Emmrich är en av de skolor med högst betygsnitt i USA. Något som tros bero på deras arbete med just fysisk aktivitet.

– Vi ska bland annat lära oss mer om hur man integrerar pulsträning i inlärningen och mer om den forskning som gjorts, fortsätter Emmrich.

Nu är det inte direkt så att pulshöjande träning och inlärning är något nytt. Emmrich själv använder det på de elever hon har inom Studiegården på D-skolan, som är till för elever som är i behov av mer stöd och stöttning och en lugn och rofylld skolmiljö.

– Vi bryter av långa arbetspass med pulshöjande aktiviteter och det har varit väldigt effektivt.

Hon pekar på att det finns en del att göra. Bland annat att komma ur gamla hjulspår.

– Man skulle kunna införa mer skolidrott. Sedan är det ofta så att idrottslektionen är sist på skoldagen. Då försvinner effekten med ett avbrott. När eleverna blivit pigga i hjärnan av idrotten så ska de gå hem.

Kan det här vara något för vuxna som har ett stillasittande arbete?

– Ja, bara att gå ut 20 minuter på lunchrasten i stället för att sitta i fikarummet kan friska upp hjärnan och sänka stressnivån. Sedan kan man samla ihop ett gäng på arbetsplatsen och köra ett träningspass tillsammans. Att pusha varandra kan göra mycket. Det finns alltid någon drivande kraft på en arbetsplats, säger Emmrich.

– Själv löser jag många problem under en löprunda. Sedan är jag lugn och fin efteråt.

Fem pauser som höjer pulsen

Förflyttar du dig kortare sträckor under arbetsdagen/skoldagen? Gå eller cykla dit du ska.

Ta en promenad på lunchen.

Försök hitta korta, effektiva och roliga sätt att träna. Ett bordtennisbord tar inte stor plats (det finns minipingisbord) och ett set tar inte lång tid att spela.

Ta ett springande möte.

Samla ihop ett gäng och turas om att leda ett gympapass i en närliggande park.

Läs också

( 3 st )

Läs mer om dessa ämnen

ämne/skolaOxelösundExtraTräning
Relaterat