Laxneborna Lennart Anglered, Håkan Lennmark, Peter Hägglund och Kerstin Pettersson ser fram emot fotbolls-VM. Foto:

Laxnegården laddar för gemensam fotbollsfest

Gnesta

För Laxneborna är det givet var en het fotbollsmatch avnjuts på bästa sätt: på Laxnegården tillsammans med grannarna.

Laxnegården är navet i den lilla orten i norra Gnesta. Den gamla skolbyggnaden hyrs ofta ut och här arrangeras allt från bröllop och årsmöten till målarkurser och studentfester. Föreningen som driver Laxnegården brinner lite extra för filmkvällarna. Och så fotbollen förstås.

Ibland, när det vankas en halvljummen kvalmatch mot ett land långt ned på Fifa-rankningen, kan besökarna räknas på en hand. Men när det är heta matcher som bjuds kommer det desto fler.

Till Sveriges andra match i VM-gruppspelet på midsommardagen, mot Tyskland, hoppas föreningen på uppåt 40 personer.

– Kanske ska vi grilla lite också, vi får se, berättar Lennart Anglered, ordförande i föreningen Laxnegården, och fotbollsentusiast.

Han håller med om att föreningen fyller en viktig funktion i Laxne.

– Det är jätteviktigt att ha en plats att samlas på, sedan behöver det inte vara så pretentiöst, säger Lennart.

Laxnebon Kerstin Pettersson, som sitter i föreningens styrelse, tycker att det är mycket trevligare att kolla på fotboll tillsammans med andra.

– Det händer ju mycket mer med bra bild och ljud också, jämfört med om man sitter hemma och tittar på en liten skärm, konstaterar hon.

För en fotbollstokig supporter kan en mästerskapssommar stå och falla med landslagets prestationer. Men när tidningen frågar gänger i Laxne hur det går för Sverige i Ryssland är de inte helt överens.

– Man kan ju alltid hoppas, men jag tror inte att de går vidare från gruppen, säger Peter Hägglund.

– Vafan! Det är typiskt gnagare. Det är klart att vi går vidare, jag tror vi vinner gruppen, protesterar Håkan Lennmark.

När det eviga diskussionsämnet Zlatan kommer på tal är dock alla överens: landslaget har blivit bättre post-Ibrahimovic.

– Det är mer av ett kollektiv, och anpassat efter kunskapsnivån, tycker Håkan Lennmark.

– Vi spelar mycket bättre fotboll nu när Zlatan inte är med, menar Lennart Anglered.

Här kan du också se VM

Restaurangen Gnesta strand har köpt rättigheter för att visa samtliga matcher under fotbolls-VM. Tanken är att ha en ordentlig ljud- och bildanläggning inne i matsalen, eftersom de flesta matgästerna kommer vilja sitta utomhus, berättar Robin Blomkvist.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

GnestaSportExtrafotboll
Relaterat