• Södertunaslott är placerat på en ö strax utanför Gnesta. Huvudbyggnaden är av medeltida ursprung, men sedan om- och tillbyggd under 1600-talets slut och 1700-talets senare del. Foto:
  • Madelene Fredricson har arrangerat en hel del bröllopsfester på Södertuna slott. – Jag vill att det ska kännas som deras bröllop, inte slottets eller mitt. Det är deras stora dag, säger hon. Foto:
  • Rockelsta slott omnämns för första gången på 1300-talet. Huruvida slottet, som ligger söder om Sparreholm på väg 53, då användes till bröllopsfester låter vi stå osagt, men i dag kan man i varje fall hyra slottet för sin fest. Foto:
  • Dufweholms herrgård, som ligger i närheten av Katrineholm, byggdes troligtvis på 1700-talet. Redan i början av 1900-talet inrättades ett pensionat i det vackra trähuset. Foto:
  • Öster Malma slott, som ligger strax norr om Nyköping, uppfördes på 1660-talet. Här bjuds man även som bröllopsgäst på en guidad visning om man känner för det. Foto:
1/

Lev som en prins och prinsessa för en natt

Gnesta

Vill du ha lördagsbröllop på Södertuna slott i sommar – ja, då får du tänka om. Bröllopskoordinatorn Madelene Fredricson har just nu visningar för 2019 och till och med 2020. – Men vill man ha ett bröllop mitt i veckan eller på en söndag, ja då är det inga problem, försäkrar hon.

Att Södermanland har många slott råder ingen tvekan och det är många av dem som erbjuder sig att fixa din bröllopsfest. Södertuna utanför Gnesta inte minst. Här har man arrangerat bröllop i många år. Madelene Fredricson har fixat festerna i minst tio år.

– Men de senaste tre–fyra åren har det här med slottsbröllop vuxit rejält. Tidigare pågick säsongen mellan juni och augusti, nu börjar den redan i maj och vi håller på till i oktober.

Det är inte enbart svenska par som gifter sig utan Södertuna slott lockar även besök från utlandet.

– Vi ligger bra placerade, mellan Arlanda och Skavsta. Inte för långt ifrån något, men ändå avskilt, säger Madelene, som själv gifte sig på sin arbetsplats.

– Ja, säger hon skrattande. Vi letade runt lite men hittade inget bättre. Det blev en fantastisk upplevelse.

Lite unikt för Södertunas bröllopsfester är att man kan hyra hela slottet för en natt. Det kostar å andra sidan lite mer än de lite billigare arrangemangen.

– Men det är många som väljer slottsfesten. Då får de tillgång till hela ön också och det känns lite exklusivt.

De flesta väljer att även gifta sig på slottet och det är borglig vigsel som just nu har övertaget i popularitet.

Madelene träffar den giftassugna duon flera gånger fram till den stora dagen. Kommer med råd och hjälper till.

– Det finns några som kanske planerat hela sitt bröllop sen de var små och kanske har många önskemål. Ju närmare själva bröllopet man kommer så kanske vissa saker inte är så nödvändiga utan man väljer att lägga mer pengar på något annat i stället.

Madelene försöker alltid att hjälpa paren med att göra festen så speciell som möjligt. Vissa gånger måste hon dock avråda dem, dels för att det kanske blir för dyrt, dels för att det nästan är ogenomförbart.

– Jag hade ett par som ville släppa ut flamingos i sjön för att det skulle se lite mer exotiskt ut, men det lyckades jag styra av, men jag fixade shetlandsponnyer med horn i pannan så att de såg ut som unicorns. Så jag försöker, säger hon med ett skratt.

Slottet kan i stort sett hjälpa till med allt, eller rekommendera att man tar kontakt med vissa personer, som när det gäller fotograf, frisör och sminkös. Det enda de inte lägger sig i är kläder och inbjudningskorten.

Madelene planerar i snitt 25 stora bröllop per år och börjar få rutin på det hela, men hon har inte tröttnat på det.

– Nej, faktiskt inte. Det värsta är kanske att man inte hinner njuta så mycket av dem. Just nu är jag mitt uppe i den sista planeringen för många par och har redan börjat med visningar för 2019 och 2020.

Läs mer om dessa ämnen

BröllopExtra