• Foto:
  • Designduon från Nyköping har jobbat hårt för att få fram nyanser som passar alla och som inte behöver bytas i brådrasket. Foto:
  • För att hitta den där speciella rosa färgen i kollektionen har tjejerna letat i muren vid Nyköpings hus. De fina rosa stenarna på den västra längan av muren fick vara som grund. Foto:
  • Deborah Rosman (till vänster) håller i kulören kallad Kungstornet, medan Linn Andersson håller i Slottsporten, det är två av de nyanser tjejerna har plockat fram åt Nordsjö idé och designs färgkollektion Nyköpingshus. Foto:
1/

Måla Nyköpings hus på väggen i vår

Nyköping

Varför inte lite ”Västra Längan” på väggen i barnrummet och snygga detaljer i ”Kungstornet”. Kanske våga sig på ”Borggården” i sovrummet. Vi pratar färg och Nordsjö idé och designs nya kollektion ”Nyköpings hus”, som Linn Andersson och Deborah Rosman just plockat fram. – Det här är färger som kommer att hålla länge, säger Linn..

Man kan beskriva färgerna rätt upp och ned som creme, beige, brun och rosa, men det är egentligen ganska trist. De ska egentligen ses för att göra dem rättvisa.

När Linn och Deborah fick förfrågan från Nordsjös för ett par månader sedan hade de en idé hur den nya kollektionen skulle se ut.

– Vi ville först och främst ta fram kulörer som skulle kunna passa till grånyanser, eftersom det varit populärt tidigare. Färger som skulle kunna passa både till varmt och kallt, säger Linn.

– Trenden går mot det mer jordnära nu, brunt och beige, så det har varit grunden i vårt tänk, säger Deborah.

De båda designerna från Nyköping träffades 2014. De har båda ett brinnande intresse för design och inredning. Linn är undersköterska inom psykiatrin, Deborah är utbildad informationsdesigner och driver sedan 2013 dDesign & inredning. Hon driver även caféerna Skärgårdsvåfflan och VarDagsRum.

– Vi gör bland annat konsultationer och homestyling när folk vill sälja sina bostäder, inreder konferenslokaler, butiker och salonger, lite olika saker helt enkelt. Då och då händer det även att vi blir kontaktade av kunder som vill ha hjälp i sina hem för att få till den rätta känslan, säger Deborah.

För att hänga med i trender brukar de alltid besöka Formex-mässan två gånger per år.

– Vad man kan se är att man vill ha lite mörkare färger nu på väggarna, speciellt i sovrummet, säger Deborah, som själv skulle kunna tänka sig att stryka på ett par lager av ”Borggård” i sin nyrenoverade lägenhet.

– Jag har precis gjort klart mitt barnrum, men nu funderar jag på om jag inte ska måla om igen. Accentfärgen vi tagit fram, ”Västra Längan” är väldigt fin, säger Linn och tittar nästan hungrigt på den rosafärgade testbiten.

Hur ofta fixar en designer till sitt hem förresten?

Tjejerna tittar på varandra och skrattar.

– Det är ju inte så att man målar om hela tiden, men man ändrar detaljer. Inredningen speglar lite årstiden. Till jul plockar jag inte fram tomtar och troll eller så utan väljer lite rosa, röda, rostiga detaljer i stället, säger Deborah.

– Och när vi åkte förbi en loppis senast så var jag bara tvungen att ta med mig den där gamla stora barnsängen hem, säger Linn.

De två har helt skilda stilar egentligen. Linn beskriver Debbie som mer ljus, lugn och lyxig, medan hon själv är mer arg, stökig och rörig.

– Men det är våra personliga stilar, när vi gör ett jobb då är vi eniga. Vi kombinerar våra stilar där, säger Deborah.

Likadant när de skulle ta fram Nyköpings hus-kollektionen. Till en början gick de igenom hundratals färgprover, men ganska snart var de överens om vilken färgskala de ville gå emot och då var det bara att kavla upp ärmarna.

– Tjejerna här är på Nordsjö Ide & design är jätteduktiga på att blanda färg. Men det krävs lite jobb för att man ska få till rätt nyans. Ta ”Kungstornet” till exempel. Där utgick vi från en mörk kulör som vi gillade och ljusade upp den med 90 procent.

Inte enbart färgen på väggarna har förändrats utan även hur man målar dem på väggarna. Fondväggens tid är över och nu ska man tänka lite utanför boxen, man kan till exempel sluta med väggfärgen en bit från taket, säger Linn.

– Och kanske måla halva väggen i en färg och halva i en annan. Det är därför vi tagit fram fyra färger som går väldigt bra tillsammans, fyller Debbie i.

Och orkar man inte måla om en hel vägg hemma, så går det bra att göra som designerna själva gör, det vill säga måla om vissa detaljer i ett rum, som roliga loppisfynd, en kruka eller kanske gungstolen i hörnet av rummet.

Läs också

( 4 st )

Läs mer om dessa ämnen

NyköpingExtraRenovering
Relaterat