"Man måste ha båda fötterna på jorden"

Gnesta

Inger Hjelm är diplomerad yogainstruktör som vill ge fler chansen att må bra genom att lära sig djupandas. – Men medicinsk yoga är ingenting för den som är psykisk obalans. Det kan röra upp sådant man förträngt eller glömt.

Inger Hjelm växte upp på en bondgård i Västergötland men bor sedan många år tillbaks i Björnlunda med kärleken i sitt liv, Stig Olov.

– Han är min motsats och jag är glad att jag bjöd upp honom till dans för 15 år sedan. Stig-Olov har även visat mig naturen och skogens makt över vårt välbefinnande.

Under 1990-talet bodde Inger i Stockholm där hon arbetade som sjuksköterska på Södersjukhuset. Ständig stress och värktabletter innebar att hon slutligen kom i kontakt med yogainstruktören Göran Boll.

– Jag var så skeptisk de första två gångerna men sedan var det som om något förlöstes. Jag hittade ett inre lugn, skrattet men även sorg och ilska. Yoga kan frigöra väldigt mycket i kroppen.

1998 började Inger med kundaliniyoga vilket senare innebar att hon utbildade sig till yogainstruktör. Att hon nu som 70-åring drar i gång en kurs i medicinsk yoga på Hälsohuset i Gnesta är enbart för att sprida kunskapen om hur yogan kan ge mer balans i livet, ny energi och tid för återhämtning.

– Som röntgensköterska har jag många gånger sett hur svårt det är för folk att andas djupt. Man använder ungefär bara 1/3 av sin fulla lungkapacitet i stället för att syresätta blodet ordentligt med djupandning.

Medicinsk yoga är en terapeutisk form där medveten andningsträning blandas med mjuka fysiska övningar, avslappning och meditation. Yogan passar den med ryggproblem, stress, utbrändhet, högt blodtryck, ångest, sömnproblem och migrän och kan till och med utföras sittande på en stol, enligt Inger.

– Alla kan vara med men har man svårigheter med andningen, som vid KOL, så kan det vara svårare. Å andra sidan kan alla vara med efter bästa förmåga. Att blunda under passen är bra för då jämför man sig inte.

Passar medicinsk yoga alla?

– Jo men en del av läkningsprocessen handlar om att släppa gamla känslor för att bli hel. Så det kan bli en del känslostormar vilket man bör orka med.

  • Basen i medicinsk yoga är Kundaliniyoga. "Man jobbar med chakran för att nå balans. Vägen dit kan dock innebära att gammal smärta kommer upp till ytan men det är en del av läkningsprocessen" Foto:
  • "Jisses, du är ju stelare än vad jag som 70-åring är", skämtar Inger Hjelm men 30-åriga Madeleine Lindmark instämmer men påpekar samtidigt att hon även haft ett brutet ben. Foto:
1/

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

GnestaExtraTräning
Relaterat