• Hela gänget i Tatoo Factory Trosa. Alla är specialister inom sitt område.  Foto:
  • Foto:
  • Dö-skallar är inne igen. Foto:
  • Foto:
1/

Mandalan är den nya tribalen

Trosa

Till Tatoo Factory Trosa kommer kunder från Stockholm, Landskrona och till och med från Japan för att gadda sig. I en stor lokal med tatueringsskisser på väggarna, skinnsoffor och montrar med piercingsmycken jobbar fem tatuerare med olika inriktningar och specialiteter.

Extra träffar hela gänget på Tattoo factory för att diskutera tatueringstrender och vilka tatueringar som varit känsligast att göra under de arton år ägaren Marcin Kuusinen arbetat som tatuerare.

– Just nu vill de flesta mandalamönster, det är den nya tribalen. My good jag vet inte hur många vi gjort den senaste tiden, för att inte tala om kungar, klockor, queens och döskallar som också är populärt, säger han.

– Maori tatueringar gör jag också väldigt ofta, säger Wojtek som är den på Tattoo factory som helst jobbar med stora tatueringar där det krävs flera sittningar.

Han är även känd för sina fina så kallade ”cover ups”, tatueringar över tatueringar som kunden gjort impulsivt i utlandet.

– Porträtt är fortfarande väldigt populärt. Många kommer in med porträttbilder på sina hundar, katter och barn. Vad våra kunder måste förstå är att det krävs en närbild i hög upplösning för att det ska bli bra.

De skrattas mycket mellan kollegorna när de sitter tillsammans i soffan. Men skratten tystnar när Marcin berättar om två speciella tillfällen då det var riktigt tufft att tatuera.

– Den ena var en kvinna som kom in med en bild av sin avlidna bebis, det syntes på bilden att bebisen inte levde längre. Vi frågade flera gånger om det verkligen var den bilden hon ville ha som minne av sin bebis. Hon insisterade och det blev vackert men det var känslosamt att jobba med, säger Marcin.

Den andra gången hände inte för länge sedan och det syns på Marcin och Daniella som arbetar i receptionen när de berättar:

– Mannen var en 21-åring som ville ha en speciell tatuering innan han visste att han skulle

förlora kampen mot cancern som han drabbats av som sjuttonåring. Det var fruktansvärt. Det var inte mycket kvar av den fina killen när jag skulle sätta nålen i honom, det gjorde förstås extra ont för honom men det var hans önskan och det kändes ändå fint att vi hann klart, säger Marcin och Daniella.

– Det är sällan vi säger nej till något, men ibland ber vi kunderna tänka över tatueringen och återkomma. Är det verkligen smart att tatuera in den nya kärlekens namn efter två veckors förhållande? Det har hänt att vi tatuerat in namnet, för att några veckor senare göra en så kallad cover up när kunden kommit tillbaka för att förhållandet är över. Vi vill att våra kunder tänker efter och tar ansvar över sin hud, inte minst efter tatueringen är gjord. Då krävs det att man sköter den. Vi har sett skräckexempel på kunder som inte smörjer in tatueringarna och sen klagar, säger Marcin.

– Marcin och Wojtec är verkligen artister. De har totalt 33 års erfarenhet av yrket och de kompletterar varandra bra, säger Daniella.

– Vi har jobbat i många år men försöker alltid hitta nya sätt och tekniker. Att ha verksamheten här i Trosa är ingen nackdel, många kunder kommer från Stockholm men vi har även kunder från Landskrona, Örebro, Norrköping och ända från Japan, säger Marcin.

Läs också

( 4 st )

Läs mer om dessa ämnen

TrosaExtraTatueringar
Relaterat