• Hatten är kastad! Dags för fotbolls-VM i Ryssland. Foto:
  • Sverigeshorts med inbyggd kapsylöppnare är ett måste under ett svettigt mästerskap. Foto:
  • Attiraljer som Sverigeshorts med inbyggd kapsylöppnare, tröjor och hattar är ett måste under ett svettigt fotbollsmästerskap. Foto:
  • Attiraljer som Sverigeshorts med inbyggd kapsylöppnare, tröjor och hattar är ett måste under ett svettigt fotbollsmästerskap. Foto:
1/

Mot VM i Ryssland!

TROSA/RYSSLAND

Sverigeshortsen med inbyggd kapsylöppnare – de som glatt så många fotbollsfans från olika länder – är oumbärliga under ett sommarmästerskap. Liksom matchtröja och utomordentligt sällskap. Fotbolls-VM i Ryssland – här kommer vi.

”Jordbävning i Italien”, drog franska L’Équipe till med i november efter att pygménationen Sverige slagit ut jätten Italien efter 180 minuter oändligt nervös playoff-fotboll. Arrivederci Italia – Spasiba Ryssland, för att vi också får vara med i den största idrottshändelsen som kan upplevas.

Två kompisar från innebandylaget, Rille Benner och Lucas Anderson, ville åka och vi bestämde oss: Fotbolls-VM på plats, vårt första.

Glädjen var förstås stor när Fifa tilldelades oss biljetter till match ett, Sydkorea den 18 juni, och tre, Mexiko, den 27:e.

För att få resa in i Ryssland behövs vanligen visum. Men till detta mästerskap har fansen i stället fått ansöka om fan-id. Det fungerar som tidsbestämt visum och ger även den ”blågula väggen” och fans från andra länder rätt att resa gratis mellan spelorterna via tåg.

För oss tog det några månader att få hem det till brevlådan, inte minst på grund av krångel med Postnord, och i rapporterande stund känner jag till fans som fortfarande svävar i ovisshet.

Boende och transport hade vi tänkt lösa med lånad husbil. Först färja till Riga och sedan blåsa på via motorväg genom Ryssland till Nizhny Novgorod för match ett.

Nu blir det inte husbil utan en större personbil, som i dagarna för övrigt ska besiktas. Boendet har vi löst via en kontakt i Stockholm som passande nog kommer från just Nizhny Novgorod, under Sovjettiden känd som Gorkij.

Och det är faktiskt ungefär så långt vi har kommit i detta nu. Hur länge vi blir kvar i världens till ytan största land är nämligen oklart. Spännande blir det hur som helst!

I bilbagaget

Bland annat:

Sverigeprylar, som shorts med inbyggd kapsylöppnare, matchtröjor. En ny, en retro. Strumpor, kalsonger, överdragsjacka, peruk, svettband, bandana och två hattar. Vanliga kläder, spel (bäst är reaktionsspelet där förloraren får en rejäl stöt), diverse mat, snacks, drycker, vägkarta.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

SportExtrafotboll
Relaterat