• Johan Debrianté brinner för motorsport, och intresset har minst sagt smittat av sig på dottern Livia. Foto:
  • Även motocrosscyklar för juniorer kan komma upp i hastigheter uppåt 100 kilometer timmen. Foto:
  • Vintersäsongen, då det behövs rejäla dubbar för att köra motocross, är över. Foto:
1/

Motocrossnörden Johan vill hjälpa ungdomar

Stjärnhov

Johan Debrianté är Stjärnhovsbon som vill förena sina två passioner motorsport och att hjälpa struliga ungdomar. I sommar hoppas han få ihop en repris på förra årets träff i Gnesta.

Motorintresset har minst sagt smittat av sig på dottern Livia, 8 år. Utanför Johan Debriantés hus i Stjärnhov står två motocrosscyklar som hon tävlar på i Strängnäs.

– Jag känner mig fri när jag kör, och får luften i ansiktet. Men man måste träna mycket för att bli bra, berättar Livia.

Förra sommaren debatterades ungdomslivet i Gnesta friskt i olika grupper på nätet. Bland annat handlade det om högljudda färder med moped och EPA-traktor sent på kvällarna. Till slut fick Johan nog och bestämde sig för att göra något.

– Många vuxna har helt fel attityd. Det pratas om trimmande ungdomar, men vem gjorde inte det själv i tonåren?

Det blev till slut ett prova på-tillfälle där ungdomar fick köra motocross vid Fridhem utanför Gnesta. Tre nyfikna killar dök upp.

– Jag hade hoppats på fler, men det gick ändå bra, de som kom fick köra av sig ordentligt. Jag tror att jag vet hur man ska bemöta ungdomar på rätt sätt. Jag hade själv en ganska stökig uppväxt, men lyckades ta mig ur det, säger Johan Debrianté.

Vad fick du respons förra året?

– Det var flera vuxna som hörde av sig och tyckte att det var bra. När jag stod och tankade kom det en kille och sa "Det är ju du!" och gav mig 200 kronor för att hjälpa till. Engångslicenserna som krävs för att man ska kunna testa att köra kostar en del.

I år hoppas han kunna göra om samma sak. Den egna motocrosscykeln sålde han dock för att hjälpa en vän som hamnade i koma efter en krasch i USA. Men det ser ut att lösa sig ändå.

– Jag skrev på Facebook och fick direkt svar från en barndomsvän som kan låna ut sin 125:a. Gemenskapen inom motocross slår andra idrotter med hästlängder.

Till vardags jobbar Johan Debrianté på ett korttidsboende för ungdomar i Södertälje. Drömmen är att kombinera de två stora intressena i livet i egen regi.

– Jag har hela planen klar för mig: ett boende kombinerat med mycket motorsport för ungdomar med trasslig bakgrund, som inte får hjälp någon annanstans.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

GnestaExtraMotocross
Relaterat