• Niels Andersen bjuder bland annat på ett klassiskt smörrebröd med inlagd sill, majonäs, ägg och curryröra på ett rågbröd men även en köttigare variant med gräddbakad leverpastej med knaperstekt bacon och champinjoner. "Man blir mätt på två- tre smörrebröd"" Foto:
  • "Vi spelade funkrock av typen Janes Addiction möter red Hot Chili Pepper. Det var så jag hamnade i Sverige - ett skivkontrakt hägrade", berättar Niels som står i mitten. Foto:
  • "Konceptet är lockande för den som gillar att ha kalas. "Preben" kommer hem till dig, dukar, lagar maten, diskar och står även för underhållningen medan du och dina gäster har det trevligt" menar Niels Andersen. Foto:
1/

Musik och mat i en skön blandning

GNESTA

Niels Andersen har två passioner i livet – mat och musik. Något han gärna kombinerar på jobbet – först fixar han maten i ditt kök sedan står hans coverband Preben och Pretenders för underhållningen.

Niels Andersen är i praktiken uppvuxen i ett kök på ett äkta danskt värdshus i södra Skagen där föräldrarna drev Skiveren Kro under fler år.

– Jag gick inte ens på dagis för det fanns alltid vuxna som såg efter mig. En väldigt social miljö, kom jag in i köket så fanns det alltid en kock eller någon annan som tog hand om mig.

Som tonåring så ville Niels från en början inte gå direkt i föräldrarnas fotspår så han hoppade på en sjöbefälsutbildning. Men drömmen om att se världen gick genast i krasch när han insåg att dagens krassa arbetsliv innebar att man endast såg världen inifrån det 350 meterlånga containerfartyget eller i hamnen.

Istället begav han sig västerut och utbildade sig 1996 på ett college i Los Angeles, USA där han fick ett kvitto på att han var musiker. Efter utbildningen spelade han i bandet Starcat och ett skivkontrakt fick honom att flytta till Sverige där han slutligen mötte kärleken och blev kvar.

För tio år sedan köpte paret huset i Gnesta där de trivs bra.

– Det är en så välkommande atmosfär här i Gnesta vilket känns bra när man drar i gång en cateringfirma, säger Niels.

Planen är helt enkelt att sprida den danska nationalrätten via Prebens Smörrebröd.

– Det går faktiskt att variera smörrebröd i all oändlighet med allt från lax, rödspätta, till frikadeller och rostbiff. Det är enbart kreativiteten och fantasin som kan sätta stopp för vad man kan ha på brödet.

Men är det inte svårt att sälja just bröd i dessa tider av fettskräck, mjölallergi och vegetarism?

– Nej, jag anpassar mig efter kundens önskemål så jag erbjuder även veganska kombinationer med exempelvis skivad rökt potatis, flera varianter av lök och gräslök. Det finns ju i dag mjölkfritt smör och vegansk majonäs så jag tar höjd för det ifall det önskas.

Niels berättar att det redan på 1880-talet fanns uppåt 176 olika sorters recept signerade familjen Davidsen som var först ut med att sälja smörrebröd i Köpenhamn.

Måste man dricka den obligatoriska snapsen, den "lille en" till maten?

– Hvergang! skämtar Niels och tillägger att det till vardags numera ofta dricks vatten till maten i stället för öl och snaps.

Avslutningsvis kan tilläggas att coverbandet Prebens and the Pretenders inte spelar den death metal som Niels Andersen själv spelat som gitarrist i USA.

– Vi bjuder på snällare pop/rockklassiker av Tom Petty, The Doobie Brothers men även danska klassiker av Gasolin.

Kanske passande för besökarna på Sweden Live i Norrköping nästa helg där Prebens Smörrebröd står för maten när Sveriges turnébolag och musikarrangörer möts.

Niels Andersen

Familj: Hustrun Helena som jobbar på TUI.

Barn: Lercke 9 år och Victor 2 år.

Tredje passionen: Muskelbilar.

Stolt ägare till en Dodge Dart, årsmodell 1969.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

Kultur MusikGnestaMatNäringsliv
Relaterat