Krönika: Muskelträna din jycke – kan det vara bra?

Krönika

Jag satt och slöbläddrade i Facebook-flödet häromdagen. Bilder på franska bulldoggar blandades med ormar och koraller.

Allt i en salig blandning. Man kan verkligen se vilken typ av människa man har bredvid sig på bussen/tåget/flyget om man tjuvkikar över axeln. Allt finns där klart och tydligt.

Men det är en annan historia, nu till den jag vill berätta. Satt i varje fall och slöbläddrade och hamnade på ett inlägg från min hundgrupp. Där var det en man som undrade hur han skulle muskla till sin jycke.

Muskla till, undrade jag lite förvånat. Min hund är naturligt musklad av vanliga promenader och har han 5 procents underhudsfett så är det strax efter en bastant julmiddag. Nej, jag brukar vara avundsjuk på min Sam eftersom han är så trimmad trots att hans favoritsysselsättning egentligen är att hitta en bra plats att ta sig en sovstund på/i. Jag förstår att vissa raser är mer benägna att lägga på sig lite för många kilon om de är overksamma och jag vet att en del mattar och hussar slarvar med promenaderna, men muskla till sig...

Då fick jag reda på att fenomenet är ett väldigt spritt intresse på nätet. Googla bara med orden hund, träning och muskler (på engelska) så får ni se. Hela sidor hur man bäst tränar upp sin hund till muskelpaket och vilken kost man ska ge dem. Det såg ut som om man bläddrat in på en sida med bodybuilding, speciellt med tanke på alla protein- och andra tillskott.

Vissa träningsövningar ställer jag mig helt bakom. Det är jättebra att träna hunden i vatten, skonsamt för kroppen och bra rehabilteringsredskap. Att springa på en strand och uppför backar bygger muskler och det är bra för både matte och hund, men sen fanns det andra träningsövningar som till exempel dogsquat (=hundknäböj). Då upprepar man en sittövning med hunden precis som när man själv går till gymmet och kör knäböj med en stång över axeln. När hunden klarar av att göra många av de vanliga sittövningarna i följd ska man plocka på den en ryggsäck med tyngder. Man kan stångträna dem också, genom att hänga upp ett rep/stång i ett träd och hänga en boll under som hunden kan bita tag i. Kan tänka mig att det tränar hundens nackar. På en av hemsidorna fanns det dock en liten varning om att man absolut inte skulle lägga tunga kedjor kring djuret nacke för att på så sätt träna upp musklerna. Bra så, min svärfar adopterade en hund som blivit specialtränad. Han var livrädd för vatten (hade blivit vattentränad, det vill säga sprutad på när han gjorde något fel) och hade hela livet haft en tung kedja runt halsen. Visst, jag har aldrig sett någon sådan nacke tidigare men snacka om djurplågeri. Stackars Harley fick i varje fall några bra år till slut.

Men jag undrar om det här med muskelträning är bra. Vad man kan se på vissa bilder i flödet så eftersträvar en del människor att få sina hundar som små bodybuilders. Det ser absolut inte snyggt ut och hur det än är så kan det inte vara bra för hunden heller. Tänk på den extra tyngden av muskler som den egentligen inte borde har och hur den pressar på leder och brosk. Lägg därtill att man som i bulldoggens fall förordar en hund med ganska krumma ben från början. Det kan bara gå snett.

Tacka vet jag min Sam som är lagom rund, lagom hård och lagom go och glad.

Läs också

( 7 st )

Läs mer om dessa ämnen

DjurExtraHundKrönika
Relaterat