• Johan Ahlvik har arbetat i restaurangbranschen i 25 år och uppskattar att han hunnit med ett hundratal bröllop under sin karriär. Foto:
  • Foto:
  • Om Johan lagar bröllopsmaten kan det till exempel bjudas på en dessert av vaniljyoghurt med passionsfruktscurd och hallon- och basilikasorbet, toppad med citronmaränger, bitar av frystorkad passionsfrukt och röd basilika. Foto:
  • – Den här rätten måste vi ha på menyn, säger Johan Ahlvik till kollegan Johan Asknergård efter att ha improviserat fram en bröllopsförrätt bestående av gravad röding, friterad jordärtskocka, ramslöksemulsion, surdegsflarn, stekt isterband och lufttorkad fläskkarré, garnerat med ramslöksolja och gröna blad från krasse och körvel. Foto:
  • På hotellet Sund Nergården utanför Vagnhärad står Johan Ahlvik i köket, både till vardags och under sommarens fyra bröllop. Foto:
1/

Nu ska festen vara mer familjär och avslappnad

Vagnhärad

Johan Ahlvik har jobbat i restaurangbranschen i 25 år, de senaste fem som frilansande kock. Det innebär allt från hemma hos-matlagning för två personer till bröllopsmiddagar för 170 gäster.

När solen kommer fram börjar Johan Ahlviks telefon gå varm, då är det många som vill boka in en privat kock. Fast bröllopsparen hör oftast av sig långt i förväg, mellan sex och tolv månader, säger han, även om det har hänt att han fått planera ett och ett halvt år i förväg. Bara i sommar har han någonstans mellan åtta och tio bröllop inbokade.

– Det första är på Trostorp i början av juni, sen är det nästan varje helg efter det, säger han.

Det där med vårbröllop som det pratas så mycket om märks inte av i Johans kalender. Snarare har det blivit vanligt med höstbröllop, kanske, spekulerar Johan, för att vädret är säkrare då. Fast han ser också att vi svenskar har blivit bättre på att gardera oss: om det är fint väder gifter vi oss gärna utomhus, men det finns nästan alltid en back up-plan.

Innan Johan bestämde sig för att starta eget arbetade han under åtta år som köksmästare på Stadshotellet i Trosa och på restaurangen vid Åda golfklubb, efter att först ha påbörjat karriären på olika krogar i Stockholm.

– Jag skulle ner och jobba en sommarsäsong på Åda. Det blev en väldigt lång sommarsäsong, säger han.

Det första året som egen företagare gick det lite trögt.

– Då var det mycket att hugga på allt som rörde sig.

Med åren har han fått en bredare kundbas och har större möjlighet att välja, och då tar han hellre mindre uppdrag.

– Det är klart att det är bättre ekonomiskt med stora bröllop, men jag blir lätt så uppslukad att jag inte hinner uppskatta arbetet under tiden. Jag går mycket på magkänsla, det ska vara väldigt avslappnat.

Tidigare gjorde bröllopsuppdragen honom ofta ångestfylld: på ett bröllop får ingenting gå fel. I dag tar han det mer med ro.

– Nu tycker jag bara att det är roligt. Det är en ära att bli anlitad på bröllop.

Dessutom upplever han att förväntningarna och önskningarna har förändrats. Under hans 25 år i restaurangbranschen har det gått från formellt och pampigt, på gränsen till vräkigt, med vita dukar och trerätters, till mer familjärt och avslappnat.

De senaste åren har han samarbetat allt mer med Johan och Niklas Asknergård på Sund Nergården, ett litet hotell beläget precis vid Sillen utanför Vagnhärad. Åtminstone fyra av sommarens bröllop kommer att vara där.

– Att jag skulle utvecklas hit hade jag aldrig trott. Det är lite av en dröm att få stå och laga rolig mat, säger Johan Ahlvik.

Någon särskild bröllopsmat upplever han inte att det finns: det är högt och lågt. Han har gjort allt från bufféer – hamburgare, grillbufféer och en med hawaiitema – till sittande trerätters. Oftast är lokalen redan bokad när kocken kommer in i bilden så för Johan handlar det mycket om att anpassa menyn efter förutsättningarna. Som den där gången när det var 160 bröllopsgäster i en lada utan kök, och där fördrinkstilltugget dessutom skulle serveras två kilometer bort. Det gick det med, med sittande förrätt, grillbuffé och dessertbuffé, men det är ett bröllop han minns. Ett annat som fastnat var under ett av de första åren som frilans: ett litet bröllop med bara tolv gäster där köket var mitt i festlokalen.

– Det var som att vara gäst. Folk satt och grät, det var mycket känslor.

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

VagnhäradBröllopExtraMat
Relaterat