Sagolik jul med nostalgiska klappar

Trosa

Julen närmar sig med raska kliv och julklappshandeln är i full gång. Många har redan köpt sina klappar och pyntat färdigt. Men för de som inte hunnit eller haft råd, finns det fortfarande goda möjligheter att hitta speciella julklappar till förmånliga priser.

Tomtar, nostalgiska julstjärnor och glögglas i alla tänkbara former. Här, i Återvinningsbutiken i Trosa, går det nästan att finna allt som har med julen att göra. Två stora bord välkomnar kunderna vid ingången. På det ena står tomtar och lyktor i olika former och storlekar. Det andra är täckt av julpynt, allt från ljusstakar till julstjärnor.

– Julsakerna är alltid populära och störst efterfrågan är det nog på tomtarna, säger arbetsledaren Minna Ronkainen.

För den som söker något riktigt speciellt, som en tomte från 50-talet eller julstjärnan från barndomen, gäller det att gå igenom prylarna ordentligt. Precis som i många andra andrahandsbutiker, är det inte alls omöjligt att hitta något nostalgiskt från äldre tider.

– Äldre människor som kommer hit söker ibland gamla julsaker, som kanske påminner om deras barndom, berättar Minna Ronkainen medan hon visar upp en gammal, men fräsch, julstjärna.

Men julhandeln i Återvinningsbutiken har inte bara julpynt tillhands. Här går det också att köpa julklappar till överkomliga priser.

– Julutbudet är sanslöst, framförallt på julklappar. I år blev det inga julklappar men däremot glöggmuggar, säger Lena Wiklund, som besöker butiken väldigt ofta.

Bland barnen är det också ett populärt ställe att köpa klappar och presenter på.

– Många barn kommer hit för att köpa något till far- eller morföräldrar. Populärast är muggar med text på och små prydnadssaker, säger Minna Ronkainen.

Återvinningsbutiken föredras också av de som vill återanvända i stället för att köpa nytt och slänga.

– I stället för att det slängs så återanvänds det. Jag själv brukar köpa fina krukor och pyssel till krukorna och skapa fina julgrupper, det tycker jag är kul.

  • Minna Ronkainen och Mattias Karlsson ser till att det ser fint ut i butiken. Foto:
  • Tomtar, gulgranar och julklappar. Återvinningsbutiken i Trosa har ett stort utbud på julvaror. Foto:
  • Arbetsledaren Minna Ronkainen visar upp en gammal, men fin julstjärna. Foto:
  • Det går också att köpa antika julgranstoppar i butiken. Foto:
1/

Klappstips från Minna Ronkainen

Fina böcker. Går även att köpa som bokpaket med flera böcker.

Speciella glas, tallrikar och kökstillbehör till samlare.

Gamla bilar i miniatyr till samlare

Läs mer om dessa ämnen

Platser TrosaJul