• De tre ägarna, Johan Brunnström, Anton Fröidstedt och Henrik Karlsson. Foto:
  • Johan Brunnström skär upp små laxbitar. Foto:
  • Nordamerikansk hummer, ostron och en bit sotad lax, det är bara några av de komponenter som finns på julbordet. Foto:
1/

Skaldjur i fokus när Fina Fisken serverar julbord

Trosa

Julbordens tid är här. Restaurangen Fina Fisken är i full gång med sitt julbord, ett julbord utan tomtegröt men med blåmusslor. – Vi brinner för maten från havet, säger Henrik Karlsson, en av restaurangens ägare.

Prinskorv, revbensspjäll, dopp i grytan och köttbullar, dessa klassiska julbordsdelikatesser är något som är gott första gången. Men ska vi vara ärliga därefter så äter man mest för att det hör högtiden till. Vill man ha ett litet annorlunda alternativ där fokus ligger på fisken på julbordet och inte på de där feta revbensspjällen kan man alltid besöka havets julbord i Trosa.

Restaurangen ägs av Anton Fröidstedt, Henrik Karlsson och Johan Brunnström. Alla tre brinner för vällagad mat och då i synnerhet havets frukter.

– Det är en klyscha men vi serverar hellre lite mindre rätter där allt är lagat från grunden och håller hög kvalité än att servera massa rätter där en del är halvfabrikat, säger Henrik Karlsson och både Johan Brunnström och Anton Fröidstedt nickar medhållande.

På deras julbord finns det en del klassiker för den konservativa som hemrullade köttbullar och griljerad julskinka. Men det är inte där man hittar godsakerna utan det är bland fisken och skaldjuren som de riktiga guldkornen finns.

– Vi har en del sillinläggningar som alltid finns men det är ett visst fokus på skaldjuren. Vi serverar olika sorters skaldjur så klart men lite av det som vi har att välja på är kungskrabba, räkor, nordamerikansk hummer, sedan har vi en skaldjurssoppa som är gjord på blandade skaldjur med en egengjord skaldjursfond som bas, säger Johan Brunnström.

Att fisken skulle få vara i fokus på restaurangens julbord beskriver Henrik Karlsson som helt naturligt, med tanke på den historia som finns i trakten. För snart 15 år sedan tog de tre ägarna över restaurangen från Suzanne Wohlin, hennes pappa ägde Wohlins rökeri och bodområdet i hamnen sålde rökt fisk.

– Det var verkligen toknaturligt och vi tog egentligen över ett arv och alla vi tre gillar verkligen maten från havet. När vi började med det här så var vi ganska så ensamma. Efter sex år eller nått kom alla alternativa julbord men vårt julbord har i grund och botten sett likadant ut sedan 1974, säger Henrik Karlsson.

Att fisken ska ta en större plats på varje enskilds persons julbord tycker restaurangägarna är en självklarhet och enligt dem är möjligheterna oändliga.

– Det finns jättemycket fördelar med mer fisk på julbordet, till att börja med blir man inte lika utslagen eller mätt. Man kan göra hur mycket som helst, exempelvis olika sillinläggningar och det är bra ur en miljövinkel, säger Anton Fröidstedt.

Avslutningsvis, om ni får välja en grej var på ert julbord vad väljer ni då? ni får inte ta samma.

Anton: – Jag är inte i köket utan är chefsommelier, jag väljer vår jul-GT, den består av tanqueray gin nummer tio, kanel och apelsinskal med mycket is och en god tonic.

Johan: – Sjukt svårt, men jag lyfter fram vår Fina fisken-sill med pepparrot, brynt smör och dill.

Henrik: – Den traditionella gravade laxen med hovmästarsås är min go to-grej, det väljer jag.

Fina Fiskens sotade och rimmade lax med picklad gurka, citronmajonäs & forellrom

(12 bitar)

Rimmad lax

200 g lax (gärna laxrygg)

utan skinn

1 msk salt

3 dl vatten

Picklad gurka

1/2 dl ättika 12 procent

1 dl socker

1 1/2 dl vatten

1 tsk dillfrön

1 bit gurka

Citronmajonäs

1 dl majonnäs

rivet citronskal & saft från 1 citron

salt & peppar

Forellrom

Dill

Gör så här:

1. Blanda salt och vatten till en rimlag. Lägg laxen i lagen och låt den ligga över natten.

2. Koka upp ättika, socker, vatten och dillfrön. Låt lagen kallna och sila bort dillfröna. Skär gurkan i små tärningar och lägg den i lagen och låt stå över natten.

3. Lyft upp laxen och låt den torka på en handduk.

4. Blanda majonnäs, citronsaft, rivet skal, salt och peppar.

5. Sota laxen runt om hastigt i het panna.

6. Skär laxen i cirka 1/2 cm tjocka skivor och garnera som på bilden med citronmajonnäs, gurka, forellrom och dill

Hoppas det smakar!

Läs också

( 3 st )

Läs mer om dessa ämnen

TrosaExtraJulMat
Relaterat