Veronica Carlsson har cyklat MTB i åtta år och ser gärna fler kvinnor i skogen. – Mountainbike tränar hela kroppen, samtidigt som man får vara kreativ och lösa hur man ska ta sig fram. Total antistress, säger hon. Foto:

Social träningsform för hela kroppen

Västerljung

Letar du efter en träningsform som inte känns som ett måste? Med en mountainbike blir det spännande att uppleva naturen samtidigt som du tränar hela kroppen. Och kanske får nya vänner på köpet.

Det finns inget dåligt väder - bara dåliga däck. Efter årets gröna jul är terrängen allt annat än torr och snabb, men Magnus Jonsson trampar stabilt fram genom vattenpölarna i kohagen som är den inledande delen av Bergsleden på Bergs gård utanför Västerljung. Dessutom med ett brett flin i hela ansiktet.

– Det värsta med mountainbike är att det är så roligt att man inte vill göra något annat än att cykla, säger träningskompisen Jonas Knutsson.

Han är ordförande i Västerljungs IF och har cyklat i terrängen i tjugo år, träningskompisarna Magnus Jonsson och Veronica Carlsson i åtta år. Och frågar man det här gänget finns det ingen bättre träningsform.

– Många som har knä- och ryggproblem behöver en träningsform som inte är så stötig som löpning. Det här är också dynamiskt genom att man ofta står upp och ger träning för hela kroppen, core, ben och armar, säger Veronica.

Att cykla mountainbike, MTB kräver också alla sinnens vakenhet. En sorts action-mindfullness alltså.

– Det här är total antistress! När jag cyklar landsväg maler tankarna, men här går inte att tänka på något annat. Där kommer en rot och där kommer en sten. Det är problemlösning hela tiden, säger Veronica.

Jonas lyfter också fram den sociala sidan av träningsformen.

– Det här är inte världens bästa tävlingsform, man tävlar mest med sig själv. Däremot är det en väldigt bra umgängesform. Det finns forum på Facebook där man kan lägga upp om man ska ut och cykla och vill ha sällskap.

– Jag upplever att det är en väldigt stöttande community, säger Veronica.

Hur börjar man då? Hjälm och en MTB-cykel med framdämpare och minst 27,5 tums hjul är ett måste, tycker Jonas.

– Annars blir det för svårt. Att cykla i skogen är en smula farligt, det är bra att börja på gamla grusvägar eller skogsvägar med gräs i mitten.

Finns då inga nackdelar?

– Det är ganska tidskrävande. Många har kommit upp lite i åldern när de börjar. Det är inget för småbarnsföräldrar direkt, säger Magnus.

Däremot kan det passa utmärkt som familjeaktivitet för familjer med barn från tio år och uppåt. Trosabygdens OK har ungdomscyklar att låna för de som tränar med klubben. En instegscykel kostar annars minst runt 13 000 kronor, så i början kan det vara bra att hyra cykel.

– Det är avdragsgillt som friskvård, tipsar Veronica Carlsson.

Flera MTB-leder runt Trosa

Familjer som vill börja cykla mountainbike tillsammans bör tänka på att söka upp platser där det finns leder med varierande svårighetsgrad, så alla får sitt. I Trosa finns flera leder i Vitalisskogen, sammanlagt 16 kilometer och på Bergs gård utanför Västerljung finns sammanlagt 20 kilometers leder. Båda har nybörjarleder som är korta och enkla, mellan två och tre kilometer.

Läs också

( 3 st )

Läs mer om dessa ämnen

Västerljungs IFTrosaVästerljungCykel
Relaterat