Sommaroasen i Vagnhärad

Vagnhärad

Bakom två meter höga staket har Brita Zettergren skapat en grönskande oas, öppen för alla, strax utanför Vagnhärad. En trädgårdshandel med grusgångar, lusthus och full av växtlighet.

Från vägen ser Nora Trädgård inte mycket ut för världen men innanför entrén gömmer sig en lummig sommarträdgård, och butik, full av grönska där varenda detalj är genomtänkt.

– Jag vill att man ska komma in och få en "wow-upplevelse", säger Brita Zettergren som äger och driver trädgården.

Trädgården anlades 1971 och då var alla plantor som var till salu nedgrävda i trädgården så när någon ville köpa en planta grävdes den upp och såldes sedan barrotad. Idag är trädgården mycket större än vad den var då och sedan Brita köpte den år 2002 har hon till exempel byggt det stora växthuset som vetter mot vägen. Trädgården är ett projekt med vilket Brita ständigt jobbar och utvecklar vartefter.

– Trädgården upptar mitt sinne. Jag ser ett behov av någonting sen funderar jag ett tag och sen gör jag, säger Brita.

Varenda tänkbar yta av trädgården är täckt av färgstarka rosor och sommarblommor, bärbuskar och perenner. I växthuset samsas amplar och vattenkannor om takbjälkarna.

Brita jämför att skapa en trädgård med att bygga ett hus, där man måste tänka igenom både väggar och golv. Hon menar att träden, utan vilka det bara blir en gård, utgör väggarna och till viss del även taket.

– Det är kombinationen av olika växter som tillsammans utgör en trädgård och skapar liv, anser Brita, vilket att döma av trädgården framför oss, stämmer väl.

En trädgård kräver också variation och strukturer, något som står kvar även vintertid. Det kan vara spaljéer eller en pergola eller ett träd med vackert formspråk.

– Jag tycker att man ska njuta av sin trädgård här och nu men den kräver också en viss planering. Men man behöver inte ta sin trädgård så himla allvarligt, säger Brita.

  • – Det är viktigt att man tittar på sina växter hur de mår, i stället för att googla "när ska jag vattna?" säger Brita. Foto:
  • Färggranna rosor på Nora Trädgård Foto:
1/

Britas topp 10 perenner 2018

Jättekattfot, Antennaria plantaginifolia

Koreansk plymspirea, Aruncus aethusifolius

Balsamaster 'Harry Schmidt', Aster ageratoides

Stjärnhyacint, Camassia quamash

Blekgul daglilja, Hemerocallis citrina

Jätteprästkrage, Leucanthemum x superbum

Skuggnepeta, Nepeta subsessilis

Gulvädd, Scabiosa columbaria

Sibirisk frossört, Scutellaria scordiifolia

Blekklöver, Trifolium ochroleucon