• Olika tomatsorter, chili, sötpotatis och ingefära är placerade på en värmematta på en hylla i sovrummet. "Planteringstrågen har jag fått." Foto:
  • I det lilla växthuset under snön finns ett täcke av spenat, dill och olika salladssorter som snart tittar upp, hoppas Tobias. Foto:
  • Plantorna som grott och spirar har Tobias Andersson ställt ljus men svalt inomhus. Foto:
1/

Tobias gillar att testa sig fram

BJÖRNLUNDA

Tobias Andersson jobbar på Hembryggeriet, spelar i Gnestabandet Paraden och är även en av allt fler odlingsentusiaster i landet.

27-årige Tobias Andersson bor med några vänner i ett stort vackert hus på gården Skalltorp utanför Björnlunda.

– Men jag och mina två katter flyttar till Skottvång i april, säger Tobias som även är biodlare.

Redan som liten pojke i Eslöv så blev han influerad av både farfar och morfar som odlade. Som 12-åring prövade Tobias att odla pumpa men när han glömde att vattna så dog både planta och intresset för växter.

Först efter gymnasiet vaknade intresset igen och via Vårdinge folkhögskolas trädgårdslinje blev han kvar i Gnestatrakten.

– Jag odlar mest grönsaker. Även om jag allt mer uppskattar att odla blommor.

I år har det varit lite si och så med odlingen. Influenser får han bland annat från bloggare som Farbror Grön och Sara Bäckmo, Skillnadens trädgård.

– Förr tyckte jag det var skräpigt och fult med täckodling men nu när jag har fri tillgång till halm, hö och gödselhögar så har jag ändrat uppfattning.

Han hyllar principen att pröva och testa sig fram med det mesta. Eftersom Tobias inte har någon stor budget att odla för så ser han positivt på fröbyteskedjor.

Tidig planering är annars A och O när det gäller odling. I år har kålsådden misslyckats lite men då testar han en ny sådd ute i kallväxthuset, "det får gro när det passar."

Nytt för i år är en sötpotatis i vattenburk som för att gro snabbare har fått tre tandpetare i sig. Ingefäran som ligger intill under ljusrör måste snart planteras i jorden.

– Det blir lite spontant och lustbetonat men jag kör ändå på ett slags växelbruk. Mina odlingar är indelade i sex olika slags kvarter som roterar under en sexårsperiod.

Chili och morötter är annars tacksamma växter likaså mangold, squash och gurka.

– Men jag är sjukt dålig på att plocka av mangold eftersom jag tycker de är så vackra där de står. Lättare med potatis och lök som kan lagras i jordkällaren.

Ambitionen är att ha en så lång odlingsperiod som möjligt under året.

– I höstas satte jag vitlök och svartrot som jag hoppas kommer upp snart.

Tobias ser även fram emot att driva upp plantor i växthuset intill den nya bostaden i Skottvång. Har han tur kanske han slipper använda biologiska bekämpningsmedel mot mördarsniglar där.

Det går även att följa Tobias vedermödor med odlingarna på Instagram där han finns under det eminenta namnet Plantarsel.

Läs mer om dessa ämnen

BjörnlundaMiljöTrädgårdodling