• Kiropraktorn Benny Nicolaysen var en av de första som flyttade in i gamla tryckeriet. – Jag känner mig väl omhändertagen här, säger han. Foto:
  • Tjejjouren Lina fick fria tyglar att inreda sina lokaler som har hög mysfaktor. – Det svåraste var att enas om vilka tapeter vi skulle ha, säger projektledaren Caroline Lönnqvist. Foto:
  • Möjligheten till soffhäng med andra företagare och föreningar är en av fördelarna med coffice. Foto:
  • Efter Vitt grafiskas konkurs flyttade ett tiotal företag och föreningar in i tryckeriets kontorslokaler. Foto:
  • Robert Lundberg. Foto:
  • Maud Åkermark är samordnare för rekryteringsgruppen på Familjehemsguiden, som arbetar med att rekrytera och stödja familjehem i hela Sverige. – Det blev ett lyft för hela företaget när vi flyttade hit, nu kom vi nära varandra, säger hon. Foto:
  • Socialdemokraterna var första hyresgästen in i gamla tryckeriet. Siw Jansson är ordförande i Trosa arbetarekommun och Kerstin Alksäter ledamot. Foto:
1/

Tryck efter kontor i tryckeriet

Trosa

"Kaffe och kontor" så kallade coffice, är populärt i Trosa. I gamla tryckeriet samsas nu ett tiotal olika verksamheter. – Gemensamma ytor är bra för nätverkandet, tycker kiropraktorn Benny Nicolaysen.

Ett år efter att Vitt grafiska gick i konkurs myllrar kontorslokalerna i gamla tryckeriet åter av liv. I den luftiga entrén finns minnen från tryckeriets storhetstid, men annars är det mesta förändrat.

– Plötsligt stod vi med en massa tomma kontor och tänkte hur ska vi bli av med dem? Jag är förvånad över hur lätt det gick. Alla kontor är nu uthyrda och vi planerar att bygga fler, säger Robert Lundberg, fastighetsförvaltare på Conventor som äger fastigheten.

Tanken på att starta kontorshotell gällde först övervåningen på 400 kvadratmeter. Redan i november flyttade Socialdemokraterna och Tjejjouren Lina in.

– Men så hörde Familjehemsguiden av sig och ville hyra hela övervåningen, så då erbjöd vi Socialdemokraterna och Tjejjouren att flytta ner. Nu är också alla kontor på nedervåningen uthyrda, berättar Robert Lundberg.

Förutom sitt eget kontor har alla hyresgäster tillgång till stora gemensamma ytor och ett gemensamt kök. Verksamheterna på nedervåningen är vitt skilda och deras lokaler har skräddarsytts därefter. Kiropraktorn Benny Nicolaysen var en av de första på plats.

– Det är kanon att vara här, jag känner mig väldigt väl omhändertagen. Här har vi ju också flera gemensamma ytor, det är bra för nätverkandet.

– Vår plan i längden är att kunna ordna lite företagsträffar, med gemensamma middagar nu när vi börjat få in fler företag, säger Robert Lundberg.

Men bara att springa på varandra i köket eller hänga en stund i soffgrupperna i de gemensamma lokalerna ger tillfälle till möten som annars inte skulle ha hänt. Under SN:s fotografering fastnar Siw Jansson (S), ordförande i Trosa arbetarekommun och Caroline Lönnqvist, projektledare på Tjejjouren Lina snabbt i ett samtal i korridoren.

– Jag tycker det är jättetrevligt med kontorshotell, folk dyker in och frågar hur det går, säger Caroline Lönnqvist.

För Tjejjouren Lina blev flytten från Ungdomens Hus en nystart för verksamheten.

– Det blev en stor förändring! Nu kunde vi starta vårt utåtriktade arbete så att folk får komma hit. Förut delade vi lokal och hade inte möjlighet till det, utan stöttade genom chatten, säger Caroline Lönnqvist.

Tjejjouren har fått fria tyglar att inreda sitt kontor, som mer känns som ett trivsamt hem än som en föreningslokal. Här har det redan varit häng och olika aktiviteter.

– Vi har haft t-shirtsmålning, serieteckningskurs och föreläsningar. När Ångestpodden hade föreläsning var det nog runt 40 personer som kom. Då var vi väldigt tacksamma för att vi kan använda det gemensamma utrymmet, säger Caroline med ett leende.

Tjejjouren Lina vänder sig till tjejer och transpersoner mellan 12 och 21 år.

– Transpersoner är ofta en grupp som känner sig exkluderade och särskilt på en liten ort kan det vara svårt. Där hoppas vi kunna göra lite nytta, säger Caroline Lönnqvist.

Läs mer om dessa ämnen

Trosa