• Amalthea Löving — Jag tror att vi kommer se mycket mer tekniska lösningar. Det finns flera naturresurser som vi inte tar tillvara på i dag, saltvatten till exempel. Saltvattendrivna flygplan och bilar kommer säkert att finnas. Många kommer säkert bo i hus, men även i husbåtar. Foto:
  • Alexander Sjöblom — Det kommer att finnas fler nya hus. De kanske ser likadana ut som nu, fast modernare. Jag tror att fler kommer bo i större hus. Har du hört talas om drönare? Vi kommer att kunna använda dem som en bil och flyga runt. Jag tror också att vi kommer att behöva bli mycket mer sparsamma med vatten. Foto:
  • Alva Hållén — Miljön i Gnesta kommer nog att bli mycket bättre. Det kommer att bli billigare att köpa möbler, och det kommer att finnas bättre hus för fattiga. Fler kommer köra elbilar också. Vi kommer kanske ha robotar hemma som städar till exempel. Foto:
  • "Året är 2050", så började alla de noveller som 120 mellanstadieelever i Gnesta skrivit och lämnat in till samhällsbyggnadsförvaltningen. Foto:
1/

Unga visionärer som tänker utanför lådan

Gnesta

Hur kommer Gnesta att se ut om 30 år? Kommer vi att flyga omkring på drönare, bo i större hus och spola toaletten med saltvatten? Det tror i alla fall femteklassarna Amalthea, Alexander och Alva.

Just nu håller Gnesta kommun på att ta fram en ny översiktsplan, som ska ligga till grund för samhällsutvecklingen de kommande 30 åren. Det handlar om ett byråkratiskt arbete av gigantiska mått, som kan få den mest inbitne nyhetskonsumenten att börja räkna får.

Under samrådet har kommunen dock valt att aktivt samla in synpunkter och idéer från Gnestas elever, i form av workshops och en novelltävling. Och det här de riktigt briljanta visionerna återfinns.

— De tänker utanför boxen, konstaterar samhällsplaneraren Alina Ruda, som arbetar med framtagandet av översiktsplanen.

Alexander Sjöblom, som går i femte klass på Dansutskolan och blev en av finalisterna i novelltävlingen, tror bland annat att vi kommer att kunna ladda elektroniska apparater som drönare med både solceller och regnvatten.

— När regndropparna slår ner så kan man ladda med hjälp av den kraften. Jag har pratat med min pappa om det och han tror att det skulle kunna fungera, berättar Alexander.

Klasskompisen Amalthea Löving, som vann tävlingen, tror att nya hus kommer att använda saltvatten i stället för vanligt kranvatten för att till exempel spola toaletten. Men hon är inte helt säker på om hon kommer bo kvar i Gnesta år 2050.

— Nej, jag tror inte det. Men det beror på hur det ser ut här då.

En av novellförfattarna skriver bland annat att bilar är förbjudna i Gnesta år 2050, nu är det i stället förarlösa bussar som gäller. Vill man åka med en får man lägga in en beställning med hjälp av en app. Orten har vuxit till 50 000 invånare och flera restauranger har öppnat. Få äter dock kött, och mängden boskapsdjur i Gnesta har minskat drastiskt.

En annan elev skriver att datorerna är platta som papper, men det är inte bara bra för de går ofta sönder. En tredje ser ett chip framför sig, som sitter inplanterat i kroppen och automatiskt skickar bäraren till en läkare om man får någon sjukdom. Fredagspizzan levereras naturligtvis av en drönare. Vid tågstationen ligger år 2050 ett gigantiskt köpcentrum med affärer och idrottshallar.

— En sak som man kan se att många skrivit om är nya mötesplatser och ställen att hänga på. Det är något vi tar med oss, säger Alina Ruda, som också tror att utvecklingen av stationen och närområdet blir en viktig fråga de kommande decennierna.

Översiktsplanen

I en översiktsplan talar en kommun om hur stad och landsbygd ska utvecklas på lång sikt.

Innehållet i planen är inte bindande, men ska utgöra underlag vid beslut om till exempel detaljplaner.

Enligt Boverket ska översiktsplanen ses över minst vart fjärde år.

Gnestas politiker väntas fatta slutgiltigt beslut om den nya översiktsplanen i december i år.

Läs mer om dessa ämnen

platser Gnestaämne/skolaGnesta kommun