Vårens kval, men har vi något val

Krönika

Våren närmar sig med stormsteg. Är det inte underbart? Ett helt nytt växtår ligger framför oss.

De där första bladen som slår ut på våren tycker jag är speciella. Den ljust gröna färgen som sedan blir allt mörkare ju längre fram mot sommaren man kommer.

Men jag läste för ett tag sedan att just det gröna egentligen är en synvilla.

De gula, violetta och röda färgerna finns redan i bladet, även under sommaren. Men de syns inte då eftersom klorofyllet som bildas i bladen under sommaren suger åt sig violett och rött ljus från solen – och bara reflekterar grönt ljus.

På hösten när solljuset minskar och temperaturen sjunker minskar produktionen av klorofyll, den gröna färgen går tillbaka och de andra färgerna framträder.

Men just nu är det alltså grönt som gäller.

På slänten upp mot friggeboden börjar de taniga krokusarna blomma och de gamla julhyacinterna har fått nytt liv i en annan slänt.

Det är så mycket som händer just under några veckor. Det är knappt man hinner värdesätta allt. Just den här tiden på året skulle man vilja köra i slowmotion.

Det är grenar som börjar fyllas med gröna skott, vårblommor som knoppas och så syns allt man inte hann med under hösten. Jag har två rejäla bitar gräsmatta som måste krattas fri från löv, men vadå. Jag tycker det är roligare att pyssla ute på våren än under hösten.

Ett annat säkert vårtecken är alla fågelsträck som far förbi över våra huvuden och den där extra glada klangen i fåglarnas sång. De vet helt klart vad som är på väg. Hoppas bara våren inte kommer så tidigt som ifjol då många insekter, som började komma fram i april, frös till döds under den sena köldknäppen. Det måste ha varit fler än jag som märkte att det inte var lika många bin och fjärilar som vanligt under sommaren. De började dyka upp först under sensommaren.

Själv är jag mest nyfiken på om min vinranka överlevt vid stugknuten och om min gamla demolerade häck kommer att kunna växa sig tät och jämn igen. Numera hyr jag in personer som tar hand om de jobbiga delarna av att sköta en trädgård. Som fruktträdsbeskärning och som nu häckklippning. Det finns så mycket att göra ändå och man måste ju hitta lite tid att se löven spricka ut på träden.

Läs mer om dessa ämnen

Krönika