Sörmland

Nobetica drivs och ägs av Jenny Sundberg och Johan Gustafsson från Hällby i Eskilstuna. Verksamheten är inriktad mot stenläggning och renoveringsarbeten med Mälardalen som huvudsakligt affärsområde.

Ända sedan de startade firman för ett år sedan har de velat hitta en form och ett utrymme för att kunna hjälpa äldre.

Artikelbild

| Inger Maxe är tacksam och glad över att hon nu fått nya trappräcken vid sin sommarstuga i Ängsholmen utanför Eskilstuna.

– Det finns så många gamla som är lite skrupliga och som inte längre klarar att fixa enklare saker. Men den generationen har varit med och byggt upp det här landet och det känns viktigt att kunna få ge tillbaka lite, säger Johan.

För en tid sedan såg han ett inlägg på Facebook som fångade hans intresse. Byggföretaget Ederhus i Knivsta utanför Uppsala letade efter pensionärer som behövde hjälp med enklare arbeten. Fem timmar varje månad jobbar de gratis hos äldre. Hittills har de hjälp närmare 30 pensionärer med allt från att klippa rosenbuskar till att bygga sandlådor och trappor.

På Nobetica bestämde sig Johan och Jenny för att följa Uppsalaföretagets exempel. Det första gratisuppdraget utförde de nyligen vid 77-åriga Inger Maxes sommarstuga i Ängsholmen norr om Eskilstuna.

Inger har svårt att gå efter två tidigare strokeanfall men vill till varje pris tillbringa somrarna i den enkla stugan som varit i familjens ägo sedan 1942. Nu får hon hjälp med nya trappräcken som gör att hon kan hålla balansen bättre.

Artikelbild

| "Det är guld värt att få hjälp", säger 77-åriga Inger Maxe.

– Det blir halt i bland och det gäller att stå på benen. Och jag måste gå minst två timmar om dagen, annars stelnar jag till, säger hon.

Men att fixa nya räcken på egen hand hade inte gått. Varken av praktiska eller ekonomiska skäl.

– Lite har man ju lärt sig genom åren men det där är ingen jag skulle kunna göra själv. Och min skrala pension räcker inte långt. Så det är verkligen guld värt att få hjälp, jag är verkligen tacksam, säger hon.

Det virke som används är spillvirke från tidigare arbeten, resten av materialet som behövs får Inger betala till självkostnadspris.

Jenny Sundberg omfamnar känslan av att kunna ge något.

– Jag har alltid velat jobba med någon form av välgörenhet. Jag har tidigare drivit flera secondhand-butiker men när jag velat skänka något har det funnits massa regler som gjort det svårt. Nu får jag hjälpa till på riktigt, säger hon.

För Johan Gustafsson finns det ytterligare ett skäl.

– Jag hade en del struliga år i ungdomen vilket ledde till att jag kostat samhället en del pengar. Jag har sedan länge fått rätsida på mitt liv men det här är mitt sätt att betala tillbaka.

Jenny och Johan hoppas att fler företag ska nappa på idén med gratis hjälp till äldre.

– Om alla företag ger fem timmar i månaden kan det bli riktigt mycket bra saker gjorda, säger Jenny.