Daniel Campusano både låter och ser lycklig ut när han pratar om Kebnekaise. Det är inte så många dagar sedan han kom hem från den nordligaste delen av fjällkedjan. Många går upp för Kebnekaise varje sommar – men få gör det som sin första riktiga friluftstur.

– Jag tror faktiskt inte att jag har sovit i tält någon gång innan det här, berättar Daniel där han sitter hemma i soffan i radhuset på Arnö.

Det låter dock inte som att det blir den sista. Det lyser i ögon på honom när han berättar om utsikten, fjällräven de stötte på på vägen och känslan av att ha klarat sig upp – och ner – från toppen.

Artikelbild

Området kring Kebnekaise är ett populärt ställe för fjällvandrare – men är långt ifrån det mest tillgängliga för nybörjare. Arkivfoto

– Det var riktigt jobbigt och benen värkte men jag tror att mycket är mentalt. Det var bara att fortsätta och när jag väl kommit upp på toppen fick jag så mycket ny energi, berättar Daniel.

Med på turen var bland annat pappa Jorge, storebror Esteban Campusano och familjens kompis Filip Söderberg. Egentligen var det tänkt att Daniel inte skulle följt med, men blev sugen när han hörde om planerna.

– Jag var orolig för hur Daniel skulle klara det. Han är så smal och har växtvärk och Kebnekaise är överraskande tufft. Det är många som inte förberett sig ordentligt som får vända halvvägs. Men han var så cool och klarade allt, säger Jorge Campusano.

Samtidigt gjorde de turen på – åtminstone för nybörjare – ett väldigt pressat tidsschema. Efter de 19 kilometerna vandring från Nikkaloukta och en tältnatt vid Kebnekaises fjällstation vid foten av fjället blev det en heldag upp och ner.

– Vi startade klockan 10 på morgonen och kom ner igen vid ett på natten. Det var inte farligt, för det är ljust hela tiden, men om jag skulle göra om det skulle jag ta en dag och bara vila vid fjällstationen. Nu hade vi träningsvärk redan efter en halvtimme och dagen efter gick vi tillbaka till Nikkaloukta igen, berättar Daniel.

Men han blev långt ifrån avskräckt – snarare tvärtom. Daniel är sugen på att ge sig ut i naturen igen – och helst upp i bergen.

– Jag vet inte varför men jag gillar berg. Det är så mäktigt, så jag vill upp igen. Gärna något med Norge.

Nu faller det sig så lämpligt att det är just dit nästa sommarlovsäventyr bär. Närmare bestämt Åndalsnes.

– Mina föräldrar var där förra året och jag blev så sugen när jag såg bilderna, säger Daniel.