Katarina Hoverman startade sin bana inom restaurangbranschen.
– Jag började jobba extra som servitris. Tanken var att gå på högskola, men jag trivdes och jobbade på. På vägen lärde jag mig mer och fick mer ansvar, och 2005 utbildade jag mig till sommelier.
Servitrisjobbet byttes mot högre positioner, som restaurangchef, men snart var det dags att börja gå sin egen väg.
– 2014 startade jag eget, och det var helt rätt. Det skulle jag ha gjort tidigare.
Som sommelier har Katarina valt att rikta in sig på tequila, och efter resan har även hennes intresse för mezcal vuxit.
– När jag berättar att jag är tequilamaestro händer det att folk bara...jaha, så du gillar att dricka tequila? Som att det är en fras, som "livets hårda skola", eller något. Att de inte förstår att det är en yrkestitel man får efter att man utbildat sig. Det är en fristående vidareutbildning.
För Katarina öppnades ögonen för tequila vid en vinprovning.
– Innan hade jag väl den allmänna bilden, att tequila är något man häller i sig när man ska festa. Att det är lite av en fulsprit. Men det är verkligen inte hela bilden. Det ligger ett otroligt arbete bakom produktionen av tequila, och den passar verkligen att dricka som avec.
Agaven, som är den växt som man gör tequila av, tar nämligen flera år på sig att växa till sig och kan bara skördas en gång.
För Katarina var det varit en dröm att få erbjudandet om att komma till Mexiko. Resan arrangerades av en distributör, och intresserade branschmänniskor från hela Europa var med i gruppen. Katarinas resa sponsades av destillerierna Los Tres Toños, Lágrimas de Dolores och Tequila Arette.
På plats besöktes flera destillerier, i exempelvis Guadalajara, Tlaquepaque, Durango.
– Överallt mötte vi en otrolig gästvänlighet. På ett destillei utanför Oaxaca firade vi dödsdagen, Día de Muertos. Folk tog med mat och dryck till kyrkogården, vår värd ordnade en stor fest och man drack och skålade i glädje över människan. Det finns en tro att man just den här aftonen återförenas med nära som dött, just den kvällen. Det var väldigt speciellt.
Har du fått någon ny favorittequila på resan?
– Det beror på tillfälle!