I helgen avgick den stora segelbåten Bliss från Svärdsklova brygga för att ta sina två ägare Joakim Furusten och Cecilia Furusten runt jorden. När paret var ute på seglingssemester under sommaren 2014 tyckte de inte att de fem veckorna var nog och började därför utveckla planerna på att segla jorden runt. Förberedelserna har varit många. Till exempel har de köpt en hjälpsam båt, med teknik som gör att man kan manövrera det mesta med knappar från sittbrunnen, hissa segel bland annat. De har också bunkrat upp med reservdelar och gått sjukvårdskurser.

– Vi är helt utlämnade till oss själva, vi är för långt borta om det skulle hända något, säger Cecilia Furusten.

[fakta nr="1"]

Resan är planerad att ta tre år, med vissa pauser, till exempel kommer de flyga hem till Sverige när Joakim väntas få ett barnbarn i september. Joakim tar fram en världskarta och visar hur rutten kommer gå. När de tagit sig ner genom Östersjön seglar de vidare ner genom Europa, längs Spanien och Portugals kust för att sedan mellanlanda på Kap Verde innan de tar sig över Atlanten i slutet på november.

– Vi vill kunna vara så fria som möjligt, det enda vi styrs av är väder och säsonger. Vi ska inte tävla runt jorden, vårt mål är att se oss runt och upptäcka, säger Cecilia Furusten.

Paret har ingen tydlig budget för resan utan räknar med att de största utgifterna redan är avklarade, båten och utrustningen. De båda har tagit tre års tjänstledigt och kommer leva på intäkterna från deras lägenhet som ska hyras ut.

– När man är ute på Atlanten finns det inget att spendera pengar på, säger Joakim Furusten.

Resan över Atlanten är en av de sträckor de kommer segla non stop och sova i skift. Efter Atlanten kommer de befinna sig i Karibien ett tag innan de seglar genom Panamakanalen och vidare över Stilla havet. Att leva så tätt inpå en annan person i tre års tid tror ingen av dem kommer vara ett problem.

– Vi kompletterar varandra i att jag är mer drivande och du är mer planerande och strategisk, säger Joakim och tittar på Cecilia.