Att som vanlig förvärvsarbetare ta minst fyra veckor ledigt på sommaren är närmast en självklarhet. Samtidigt helt nödvändigt för att kunna återhämta sig och ladda batterierna. Men för många företagare är en längre ledighet svår att få till. För Maja Hamelius, som sedan ett drygt år tillbaka driver den egna butiken Axelinas i återbruksgallerian Retuna, blir det bara fyra dagars sammanhängande ledighet under sommaren. Och den minisemestern har hon redan haft.

– Köpcentret var stängt två dagar under midsommarhelgen så då passade jag på. Jag åkte till mina föräldrars stuga på Öland. Det var en konstig känsla att vara ledig. Egentligen skulle jag behövt en vecka till men samtidigt kändes det som att jag skolkade från jobbet i butiken. Det är så kul och lockande att vara där, jag vill ta hand om min skapelse, säger hon med ett skratt.

Hennes butik ­– Axelinas manufaktur och diverse – är inriktad på kläder från 50- till 80-talet, kvalitets- och vintageplagg som dessutom kan ändras och sys om efter kundens önskemål. Som utbildad sömmerska och mönsterkonstruktör, och med ett starkt intresse för miljö- och hållbarhetsfrågor, har Maja Hamelius hamnat helt rätt.

Artikelbild

| Maja Hamelius driver butiken Axelinas i Retuna återbruksgalleria i Eskilstuna.

– Jag har alltid drömt om att ha en butik med secondhand-kläder. Och när det blev en ledig lokal här i Retuna i maj förra året slog jag till. Något direkt startkapital behövdes inte förutom till inköp av en disk och kassasystemet. Så det är ett billigt sätt att driva företag men lönsamheten varierar. Så värst mycket till lön kan jag inte plocka ut.

Likt traditionella köpcenter finns det även på Retuna krav på att butikerna har öppet sju dagar i veckan.

– Det blir väldigt långa dagar och det är den tuffaste biten. Jag har en tjej som hoppar in för mig ibland på söndagar men jag har inte råd med längre ledigheter än så. Förhoppningsvis blir det bättre framöver. Retuna utvecklas hela tiden och går bättre och bättre ekonomiskt. Och nu på sommaren är det högsäsong för oss då många turister som sett tv-inslag och läst om oss kommer hit.

Kärleken till kläder och sömnad har funnits där ända sedan Maja var liten. Både hennes mamma och farmor sydde mycket och textilslöjd var Majas givna favoritämne under skoltiden. Efter avslutade gymnasiestudier på hantverks- och textilprogrammet i Stockholm jobbade hon fyra år i klädbutik. Sedan gjorde hon ett yrkesmässigt lappkast.

– Jag tröttnade på att stå i butik och utbildade mig till lastbilschaufför. Körde bil med släp i åtta år och det blev en hel del nattkörningar. Men det slet på kroppen och jobbar man natt blir det inte mycket till socialt liv.

Maja började plugga igen, den här gången på en YH-utbildning i Norrköping som produktutformare inom konfektionsbranschen. Det ledde till ett jobb som mönsterkonstruktör i Stockholm där hon fick en god inblick i hur modebranschen fungerar.

– Det var coolt på ett sätt men också ganska skrämmande att få se hur det ser ut under hela processen när kollektioner tas fram. Det är rätt stora mängder kläder som tillverkas men som aldrig säljs och används. Sen är det en enorm kvalitetsskillnad på dagens kläder jämfört med det som tillverkadess förr. Gamla kläder går att laga och sy om, det är häftigt!

Hon är glad över att allt fler väljer att handla secondhand, för miljöns skull men också för de affärsmässiga skälen.

– Loppisstämpeln på det vi säljer är borta och att folk har slutat pruta är ett tydligt tecken på det. Det är superkul att vara här i butiken och jag tror verkligen på Retunas koncept, säger Maja Hamelius.