Det berättar Bygdegårdarnas riksförbund i ett pressmeddelande. Startskottet för Lasse Gustafssons engagemang i bygdegårdsrörelsen var att han tog initiativet till amatörteatergruppen Kung Blackes Gycklare. Hemmascenen blev Vadsbro Blacksta föreningsgård. Lasse är en estradör, en historieberättare och en skicklig skribent vilket ledde till att han började skriva revyer, skriver förbundet. År 2017 firade Kung Blackes Gycklare 30-årsjubileum.

I helgen, den 2-3 juni, har riksförbundet stämma på Marholmen utanför Norrtälje. Då kommer förbundets högsta utmärkelse, guldplaketten, att delas ut till Lasse Gustafsson.

Motivering lyder så här: "Under sju år var Lasse ordförande för Södermanlands bygdegårdsdistrikt. Han har varit aktiv som valberedare på förbundsnivå under flera år. Numra är han Södermanlands bygdegårdsdistrikts supervalberedare. Han vänder på varenda sten, besöker kandidater i alla väderstreck och ringer fler telefonsamtal än det är möjligt att räkna. Uppfinningsrikedom, mod och förmåga att fatta beslut är grundläggande i Lasses gärning. Lasse har också en särdeles förmåga att samtala, bygga relationer och skapa utrymme för omgivningen att växa och utvecklas."