Ända sedan 1997 har Hjördis Nettelbladt varit involverad i arbetet med majblommor. Det är 111 år sedan majblomman skapades och pengarna för försäljningen går till barn i Sverige som växer upp under knappa förhållanden.

87-åriga Hjördis Nettelbladt är fortfarande med i styrelsen, men det är några år sedan hon sålde majblommor själv. Förr brukade hon stå i gallerian Nyckeln i Nyköping. Bordet, som hon har klistrat majblommor på, står i garaget i huset på Gruvvägen. Nästan alla köpte blommor, men hon minns en man som bara gick förbi bordet:

– Han gick förbi och sa att han inte skulle ha någon. Då blev jag så förbaskad. Även om han hade en majblomma redan, kunde han väl köpa en till!

Artikelbild

Hjördis visar gärna sina speciella majblommor.

I Stockholm köper drottning Silvia alltid den första majblomman. För ett antal år sedan ringde Hjördis till landshövdingen i Nyköping och föreslog en liknande tradition.

– Kan de, kan vi, tänkte jag. Så därför köper landshövdingen den första majblomman här. Det var jag som hittade på det.

Hon gillar majblomman för att organisationen gör så mycket gott. Föreningen i Nyköping fick in över 30 ansökningar i år och har delat ut badkort på Hjortensbergbadet, bidrag till ridläger, presentkort och cyklar. Bland annat.

– När vi har vårt sammanträde är det så man gråter. Det är så många ensamstående, både mammor och pappor, säger Hjördis Nettelbladt.

Gunnel Zhovnartshuk är kassör i majblommeföreningen i Nyköping. Hon är alldeles ny i föreningen, till skillnad från Hjördis.

– Det är roligt! Jag har ju lite kunskaper och det är kul att dela med sig av dem. Numera är det bara barn som säljer majblommor. Det är barn som hjälper barn. De är så engagerade, det är jättekul, säger Gunnel.

Årets majblomma, som går i guld, svart och pärlemor, sålde bra i Nyköping. Föreningen fick in mer pengar än någonsin, nästan 100 000 kronor mer än förra året. En del av pengarna skickas till nationellt bruk, en del går till skolklasserna och en del till skolorna. Men det blir ändå mycket över till barnen i Nyköping, säger Gunnel Zhovnartshuk.

– Barnen kunde söka inför sommaren och sedan till jul, vi sparar pengar till dess, säger hon.