Ibland tar livet oväntade svängar. När Trosas nuvarande näringslivchef Jonas Ivervall gick ut maskinlinjen med inriktning på träteknik på KTH 1985 var inriktningen klar.

– Vi skulle frälsa träindustrin! Men det här var när de första persondatorerna kom och elva av oss tolv studenter gick istället till IT-branschen.

Jonas Ivervall började jobba som applikationsingenjör med programmering för styr och mätutrustning för industrin och designade kundanpassade kretsar. Senare blev han mer intresserad av marknadsföring och arbetade flera år som produktchef och försäljningschef.

– När jag första gången sökte tjänsten som näringslivschef i Trosa visste jag ingenting om hur kommunen fungerade. Jag hade sökt bygglov en gång och barnomsorgsplats två gånger, det var det enda jag hade haft att göra med kommunen, berättar Jonas.

Trosa kände han dock väl och det var kärlek vid första ögonkastet när Jonas och nuvarande hustrun Eva först besökte orten för 26 år sedan. Paret hade då nyligen träffats och efter att ha tillbringat en natt på Ågården bestämde de sig för att i Trosa skulle de kunna bo. Han bodde då i Sollentuna och hon i Örebro, men ingen av dem ville flytta till den andras hemort.

– Vi gick utefter ån och sa att här skulle våra barn kunna växa upp. Det var en härlig känsla, främst var det nog den lilla orten med det stora utbudet som var intressant, minns Jonas.

När han sedan fick syn på en radannons om en villa med kallvatten och vedspis så var saken klar. Tre månader senare var paret Trosabor. Då jobbade Jonas fortfarande inom IT-branschen norr om Stockholm och pendlade sexton mil om dagen.

– Jag är en idéspruta och i bilen fick jag en massa bra idéer som jag sedan presenterade för Eva, som är egenföretagare. Hon var inte alltid lika imponerad och sa till mig " Jonas, skriv ner dina idéer och lägg dem i en ask. Efter en månad öppnar du asken och om du då fortfarande tycker att idén är bra behåller du den". Det var inte så många idéer som blev kvar, men jag har i alla fall några stycken i asken.

Även om idéerna flödade i bilen tog pendlandet på krafterna och när så ett intressant jobb dök upp i kommunen tog Jonas chansen. Nu har han varit näringslivschef i nio år och tycker fortfarande att det är lika roligt.

– Företagarna är min största inspiration. När det gäller nätverkande regionalt och nationellt är jag selektiv, begränsar mig till Regionförbundets näringslivschefsnätverk, det är väldigt givande. Det blir annars lätt att man bara är iväg på en massa möten och konferenser och jag vill ju vara här och träffa företagarna.

För att Trosa de senaste elva åren legat på tio-i topp listan över kommuner med bäst företagsklimat ( se faktaruta) handlar främst om två saker anser Jonas Ivervall.

– Närhet och dialog. Det är enkelt att komma i kontakt med oss och vi försöker vara effektiva och tillgängliga.

Vilka är dina egna bästa yrkesegenskaper?

– Jag är nyfiken, bra på att lyssna och på att se sammanhang och tycker att jag lär mig väldigt mycket av företagarna. En av mina absoluta favoritarbetsuppgifter är det samarbete vi har med skolorna genom Framtidsveckan, Draknästet och Uppdraget. Det bästa är när man får möta elever som kanske inte är så starka i de vanliga skolämnena och kan hjälpa dem att upptäcka att de har något annat att komma med.

Hur ser du på framtiden?

– Jag är nog kvar som näringslivschef några år till. Om inte någon av mina idéer bestämmer sig för att hoppa upp ur asken!