Måns kommer och går som han vill och tar gärna hissen upp till våningen om någon hjälper honom trycka på hissknappen. I personalen hjälps alla åt att ta hand om Måns och turas om att köpa mat och kattsand. Djurförsäkringen står företaget för.

– Det är alla våras katt kan man säga, vi är allihop kattägare i personalen, säger Annika Weigardh, som är sköterska på boendet och hjälper till att ta hand om Måns.

Traditionen att ha katt på Freja började med en boende som tog med sig katten Missan. Efter det har det alltid funnits åtminstone en katt på boendet, vilket har visat sig varit uppskattat av de som bor där.

Artikelbild

Elin Madrid och Ulrika Andersson är två av vårdarna som tar han om Måns.

– En av våra boende låg som Pippi Långstrump med fötterna på huvudkudden så katten skulle få plats, det var så rart. Solen sken in lite grann och hon såg så lycklig ut, berättar Annika Weigardh.

Måns har fått både rollen som sällskapdjur och som tröst när de boende mår dåligt eller ska gå bort.

– Till sist så tappar man språket och kan inte riktigt kommunicera men på något sätt kan man ändå kommunicera med ett djur. Vi har många gånger sett Måns gå in till den som håller på att gå bort för att ligga och vakta, berättar Ulrika Andersson, som också är sköterska på Freja.

Andra katter är Måns inte helt förtjust i, när det fanns fler på boendet fick både de och Måns hålla sig till sina egna territorier. Men just nu har Måns fri lejd att röra sig både ute och inne som han vill, förutom de rum där de boende vill bli lämnade ifred, han vet var han är välkommen.