[facebook url="https://www.facebook.com/klasjttner/videos/501606366861897/" width="auto"]

Som SN tidigare berättat delades Johan Eklinds arbetsuppgifter upp på flera chefer efter att han lämnat posten som kulturchef i Trosa kommun. Klas Jättner, tidigare chef för Saltsjöbadens musikskola, blev ny chef för Kulturskolan.

– Saltsjöbaden var en renodlad musikskola, liksom Trosa var i början. Nu är Trosa mer komplext eftersom Kulturskolan även har dans, bild och teater. Det var mycket det som lockade mig hit, säger Klas Jättner.

Artikelbild

Klas Jättner är utbildad jazzgitarrist och ser att Kulturskolan har ett viktigt uppdrag. – Att öva ett konstnärligt uttryck är att öva orken, säger han.

Han är själv utbildad jazzgitarrist på Musikhögskolan i Stockholm, men insåg snabbt att livet som yrkesmusiker inte var något för honom.

– Jag älskar att ge konserter, men att vara yrkesmusiker är väldigt slitigt. Att ha ett jobb som det här som gränsar till det passar mig perfekt. Efter som jag jobbar deltid på kulturskolan kan jag också fortfarande fortsätta med musiken, men på ett mindre krävande sätt.

Under sina fem år som chef på Saltsjöbadens musikskola jobbade han även som lärare, vilket han saknar lite i dag. För det är något särskilt med att dela med sig av spelglädjen, tycker han.

– Alla pratar om grit i dag. Där tycker jag att Kulturskolan har en otroligt viktig roll, speciellt nu när samhället snurrar så väldigt fort och många letar efter en quick fix. Att öva ett konstnärligt uttryck är att öva orken, säger Klas Jättner.

Artikelbild

Kulturskolans bredd var till stor del det som fick Klas Jättner till Trosa.

Grit, i vardagligt tal jävlar anamma, eller som psykologen Angela Duckworth beskriver det, en blandning mellan uthållighet, självdisciplin och att hålla fast vid långsiktiga mål och inte ge upp trots motgångar, är något som ses som allt viktigare att understödja i skolan.

– Där är vår uppgift att se till att det är roligt redan första gången, för vi har inte så lång tid på oss att väcka lusten och viljan att fortsätta, säger Klas Jättner.

Han vet genom egen erfarenhet. Som sjuåring började han spela fiol, men bytte efter några år till gitarr. När han var tio började han spela på Kulturskolan i Södertälje, men det var egentligen inte förrän i åttan som han blev riktigt biten.

– Då började jag spela klassisk gitarr och kände wow! .

Klas är uppvuxen i Järna och gick både grundskolan och gymnasiet på waldorfskolan Örjanskolan. I gymnasieåren upptäckte han jazzen och därefter blev det två år på jazzlinjen på Lunnevads folkhögskola.

– Där träffade jag andra som var sålda på jazz och det var först då jag ville bli yrkesmusiker.

Som chef för Kulturskolan tycker Klas att han har nytta av åren i waldorfskola.

– Där fick jag även mycket bild, teater och dans. Jag är ju musiker, men vill bredda mina kunskaper och här på Kulturskolan jobbar vi med samarbeten, till exempel med musikelever som spelar när teatereleverna har en föreställning med musik. Våra lärare är så bra, så det går fort att få ihop.

Vad vill du med Kulturskolan?

– Jag har lyssnat mycket på lärarna som kan verksamheten och tycker att vi har redan en otroligt bra kulturskola i Trosa. Jag är väldigt förtjust i upplägget med öppen kulturskola och vill värna både det traditionella, med till exempel mycket orkesterspelande och det som ligger i tiden, som musikproduktion. Det jag tycker att vi måste bli mycket bättre på är att kommunicera utåt vad vi gör och så vill jag utöka samarbetena mellan de olika utbildningarna.