För drygt trettio år sedan noterade Kurt Holmgren ett gäng som "jympade" på Jogersö i Oxelösund. Han blev intresserad.

– Jag fick se, fasen det finns ju karlar med också! Så kom det fram en tjej och sa: Du verkar nyfiken, ska du inte börja jympa? På den vägen var det, säger Kurt Holmgren, i dag 68 år.

Ett par år var han värd i föreningen, men sedan var det dags att kliva in i ledarrollen. Friskisledarna gör sina pass själva, såväl musik som rörelser, och i allra första passet fanns musik av bland annat Whitney Houston, Agnetha Fältskog och Bruce Springsteen. Den sistnämnde är Kurts favorit:

Artikelbild

Kurt Holmgren ledde häromdagen samma pass som 1988. Strumporna är retro på riktigt – 30 år gamla.

– Han har tryck i sin musik! Och sedan har han puls när man ska springa. Precis som Bette Midler, hon är otroligt duktig.

Efter att ha kört passet från 1988 på Friskis och svettis nu i september, konstaterar Kurt Holmgren att han kan använda samma låtar i sina nya pass. Om motionärerna hänger med i musiken, då är det "rätt".

– Känner man igen en låt och sjunger med, då tar man i lite till. Det ska vara varierande och i alla smaker, både svenska och engelska.

Det var inga problem att damma av det gamla passet från 1988:

– Jag har alla mina pass kvar, både i pappersform och på band och minidisc. Nu har man allt i telefonen – man får inte tappa den!

Det bästa med Friskis, tycker Kurt, är hur medlemmarna behandlas. "Kom som du är", säger Friskis, och Kurt poängterar vikten av att uppleva gemensam glädje och att bli sedd. Speciellt för äldre, påpekar han, kan träningspassen göra underverk.

Förutom det fysiska finns ju den sociala biten, som är viktig för Kurt själv. Och det kan bli riktigt roligt under ett jympapass. Kurt minns speciellt en episod:

– Jag har ju en kissande hund-rörelse i ett pass. Då kom det fram en annan ledare: "Vet du att du visar hela paketet?". Då hade innerbyxan gått sönder... Det var bara att köra på, har jag redan visat det får jag visa det igen.

Det bästa med Friskis, säger Kurt, är att motionärerna verkligen får "komma som de är". Hans jympa soft-pass, som är lugnare än ett vanligt jympapass, har visat sig vara väldigt populärt.

– Vi varierar passen efter det motionärerna önskar. Jag har 80-100 personer som kommer på passen. Vi ser då att vi har hittat en målgrupp!

Kurt Holmberg, som med den äran skulle kunna dra sig tillbaka, har inga planer på att sluta – tvärtom.

– Jag har en plan att fortsätta 30 år till, vet du. Mig får de bära ut därifrån. Så länge jag känner att jag kan bidra till att motionärerna får ut något, då fortsätter jag.