Sörmlänningen Lotta Pärn Bandick gillar att återbruka och delar gärna med sig av sina tips. Till exempel om julklappspapper och om hur en bok kan bli mer än bara själva julklapppen.

– Jag tycker om att slå in julklapparna på ett fint sätt. Men är jag inte speciellt förtjust i att slösa, det blir mycket sånt när det är jul. Det ska köpas papper och snören och sen river man snabbt bort allt och kastar. Så mycket går till spillo och det gör mig frustrerad, säger Eskilstunabon.

När ett julklappsbyte planerades bland vännerna fick Lotta idén att böckerna som hon hade köpt skulle slås in med något som hade med boken att göra.

Artikelbild

| Varje omslagspapper har något som anknyter till boken. "I vissa fall inte helt perfekt men det finns en tanke bakom varje paket", säger Lotta Pärn Bandick.

– Alla omslag blev inte helt självklara, men med lite fantasi kan inslagningen ge en ledtråd om innehållet och leda till gissningar innan paketet öppnas. Det kanske kan bli en ny grej i stället för rim?

Lotta visar några exempel. Ett paket är gjort av kartong från snabbmakaroner och innehåller boken "En helt vanlig familj" av Mattias Edvardsson.

– Snabbmakaroner är väl vanligt hos familjer? Det tror jag i alla fall.

"Charmen med tarmen" av Giulia Enders, är en  bok som kom ut för några år sedan och handlar om magen och magbesvär. Den har Lotta slagit in i en matsida från Coops medlemstidning Mer Smak. En annan bok har rött omslagspapper och tittar man noga upptäcker man att det är reklam för Coca-cola.

Artikelbild

| Sista-minuten-tips på populära böcker att köpa som julklapp.

– Där tänkte jag "mycket amerikanskt", det är "Min historia" av Michelle Obama.

Ett paket med juteväv och grankvist innehåller boken "1793" av Niklas Natt och Dag, och ett med svartvitt omslag, "Tatueraren i Auschwitz" av Heather Morris.

– Här tänkte jag att på 1700-talet hade man inte något omslagspapper och det svartvita symboliserar livet och döden. Kanske lite tråkigt men det är en bra bok.

Boken "Babylon Berlin" av Volker Kutscher har en bild på man i svart slängkappa och sobra sammetssnören runtom.

– Jag har sett tv-serien och gillade den. Den handlar om Tyskland på 1920-talet. Serien var mörk, smutsig och mustig. Killen på omslaget tycker jag symboliserar dekadens och det påminner lite om boken.

Det polkagrisrandiga paketet med en chokladbit är en roman av Jenny Colgan.

– Alla hennes böcker är som lättsmälta romantiska godisbitar och går att mysa med under en helg.

Till sist – boken med korsordet? Jo, korsord är till för att lösas och det gör man också med deckare.