Niklas Nordin ringer upp på förmiddagen innan lunchen på restaurang Frenchi ska börja lagas. Det är relativt lugnt på restaurangen där han är kökschef. Det är helt enkelt lite för varmt för att det ska bli trängsel av folk som vill äta mitt på dagen vid Stora torget i Uppsala. Men det är knappast något i jämförelse med hur varmt det är i restaurangköket.

– Det är verkligen jättevarmt inne i köket, men har man gjort ett val får man leva med det, säger Niklas.

Till hösten kommer Nyköpingssonen att bli tv-kändis – förutsatt att han utmärker sig i TV-programmet Dessertmästarna som börjar sändas på kanal 5 i höst. Programmet har gått flera säsonger i rutan och leds precis som förra året av konditorerna Sebastien Boudet, Roy Fares och Magnus Johansson.

Artikelbild

Magnus Johansson, Roy Fares och Sebastien Boudet utgör Dessertmästarnas jury.

En för Niklas okänd person hade tipsat de som gör programmet om honom redan inför förra säsongen. När de ringde upp så tackade han nej.

– Men när de ringde i år kände jag att jag hade något att komma med, säger Niklas.

Efter bland annat en intervju och provlagning av en dessert kvalade Niklas in. Och nu är faktiskt alla program i serien redan inspelade. Niklas vet om han åkte ut i första av snittet eller blev Sveriges nya dessertmästare – men får förstås inte avslöja någonting om hur det gick.

– Men det var jäkligt härliga upplevelser. Att få vara med så många nya människor och ta del av deras tekniker och kunskaper. Och så är det första gången jag gör något sådant här själv, att få testa sig själv och se vad jag går för, berättar han.

Tävlingen går helt sonika ut på att göra efterrätter på bästa möjliga vis i konkurrens med sju andra deltagare.

– Och området är brett. Det innefattar allt från glass till choklad och bakverk. Det krävs en stor bred kunskap.

Och just desserter är något som Niklas har börjat intressera sig mer och mer för.

– Det har kommit mer och mer. Många stora krogar har chefkonditorer och dessertkockar, säger han.

Har du ätit ute i Nyköping är det inte otroligt att du ätit något som Niklas har lagat. Han gick restaurangskolan på Nyköping strand och därefter jobbade han på Erik på slottet, Allt om måltiden och Scandic Voyage. Det blev även ett år i Oslo innan flyttlasset gick till Uppsala där han nu jobbar på Frenchi. En restaurang som kombinerar fransk och asiatisk mat.