– Alla är med efter sin förmåga, någon läser John Ajvide Lindqvist och Stephen King och någon annan Laura Trenter, allt är perfekt, säger läraren Stefan Antonsson.
På Östra skolan i klass 6A i Nyköping jobbar Stefan Antonsson med att utveckla elevernas läsande. Metoden går ut på att eleverna räknar antal sidor de läst. Hittills har klassen, på 16 elever, tillsammans läst 75 912 sidor.
Stefan har på eget bevåg byggt upp ett klassrumsbibliotek då tiderna till skolans ordinarie bibliotek är begränsade. Han menar att tillgängligheten är viktig.
Målsättningen är en timmes skönlitterär läsning om dagen, varav ungefär 20 minuter i början av varje lektion. Målet Stefan satte upp i början av läsåret var att varje elev skulle läsa minst tio skönlitterära böcker, något som möttes av viss skepsis bland kollegor.
– Nu har alla elever läst mer än tio böcker, vissa har läst till och med 40 böcker, berättar han stolt.
Klassen ligger, med marginal, över godkänt betyg i läsförståelse, ordförståelse, stavning och läshastighet. Mycket av detta menar Stefan beror på läsprojektet.
– Det är otroligt bra siffror i snitt för hela klassen!
Läsningen ger ringar på vattnet och inte bara språket utvecklas.
– Jag har igen det överallt, inte bara i klassrumssituationer utan även när vi samtalar i korridoren och matsalen och när eleverna pratar med varandra. De diskuterar på ett helt annat sätt än för bara ett år sedan, förklarar Stefan.
Eleverna uppskattar initiativet och ser fördelarna med att läsa mycket.
– Man lär sig mycket och har det lättare i andra ämnen om man läser mycket. Det hjälper en i framtiden och ökar ordförståelsen, berättar Aisha Abdulle.
– Det hjälper mycket. Det hjälper också på matten, engelskan, och svenskan. Det hjälper hela livet! fyller Amatillah Ahmed i.
Förutom att läsningen underlättar övrig undervisning har den andra fördelar.
– Det bästa med att läsa? Det är handlingen tycker jag, man kommer in i en helt ny värld som man inte hade gjort om man inte läst, säger Aisha.
Som en morot till att läsa finns belöningar längs vägen.
– För att vi ska gilla mer att läsa har Stefan gjort diplom som vi brukar få, säger Amatillah.
I hörnet på whiteboardtavlan står siffrorna över antalet lästa sidor under läsåret.
– Det måste vara svenskt rekord, garanterat. Europarekord eller kanske till och med världsrekord, säger Stefan till klassen och pekar på whiteboardtavlan.