SN möter Pelle Tornberg en solig förmiddag. Han är ordförande för föreningen Äldre NSK:are. Egentligen skulle de tjugofem aktiva i föreningen spela bangolf som de brukar göra regelbundet, men eftersom termometern visade på nästan trettio grader sköt de på aktiviteten.

Pelle är född i Helsingborg och påpekar att han inte är Nyköpingsbo trots han har bott i Nyköping sedan han var en tio år.

– Det är väldigt viktigt i en sådan här liten stad. Som ordförande för Äldre NSK var det mycket för mig att sätta sig in i när jag inte är född på orten.

Pelle visar upp ett gamalt häfte som han har med sig, där finns bilder, historia, viktiga datum och händelser från klubbens historia. Den 9 augusti 1918 bildades föreningen Nyköping sportklubb men till en början hette den Linnea, innan den blev registrerad av riksidrottsförbundet.

Föreningen består i dag, hundra år senare av femtio personer.

– Vi är tjugofem aktiva som träffas och spelar minigolf, boule, bowling och skytte, beroende på årstid, säger Pelle.

Som pensionerad lärare och rektor är Pelle en duktig berättare och väl insatt i Nyköpings idrottshistoria.

När föreningen bildades var det fotboll som var huvudaktiviteten, men de blev även duktiga på bandy och löpning.

– Efter ett Stockholmsstadslopp blev de avbildade av Dagens Nyheter, det var stort att kunna öppna DN nere i Nyköping, förklarar Pelle.

– En riktig fotboll på den tiden kostade sexton kronor, översätter man det mot dagens krontal så blir det cirka är det cirka 1000 kronor, så det var rätt mycket pengar.

Man spelade först på grus och kläderna gick sönder, det var inte så uppskattat.

– Det var först senare man fick tillgång till en gräsyta vid Borgmästarhagen och kunde spela ordentligt.

Men den planen var ju långt i från perfekt. Den var kantrad av tallar, några som man kan se än i dag. En målvakt från den tiden berättade om en back som hade en sådan kraftspark att om bollen träffade tallen, då kom det en rekyl tillbaka och den var otagbar, berättar Pelle och skrattar.

Senare började de spela på Galghagen (Ekensberg) och det är den promenaden mellan Borgmästarhagen till Galghagen föreningen äldre NSK:are kommer göra under torsdagens firande.

Hur ser programmet ut den 9 augusti?

– Vi vandrar från Borgmästarhagen kl 10 till Galghagen ovanför Ekensberg. Där vi kommer ha "chokladkaketävling" som det kallades på den tiden, det vill säga att vi gör några enklare lekar. Man tar med sig kaffekorg och något att sitta på, det blir en kortare föreläsning, vem som helst är välkommen, hälsar Pelle.