"Är fortfarande nervös när de plockar fram nålen"

Nina hade sjukhusfobi och var livrädd för nålstick – ändå har hon gett blod i över 20 år.

Ninas pin hon fick för att hon varit blodgivare i 20 år.

Ninas pin hon fick för att hon varit blodgivare i 20 år.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2017-05-05 20:00

[fakta nr="2"]

Nina Eriksson har gett blod 54 gånger. Som kvinna får man ge blod tre gånger om året. Nina har en dotter, och under graviditet och nio månader efter förlossning ger man inte blod. Räknar man på det, har hon gett blod i mer än 20 år.

– Jag fick en liten guldnål av personalen på Blodcentralen förra måndagen, när jag var där och gav blod. De hade missat ge mig den på själva 20-årsdagen men jag fick den nu. Fint, tycker jag.

Varje gång man ger blod, tappas man på ungefär en halvliter. Det innebär att Nina under årens lopp har gett bort 27 liter blod.

– Herregud! Jag har inte tänkt på det på det sättet förut. Varje människa har väl ungefär fem liter i sig, så då har det ju räckt till fem-sex människor vid det här laget. Tänk att se alla de där litrarna uppställda framför sig...

Hennes mamma gav blod, och Nina minns det som att hon började strax efter att hon blev 18 år och själv fick lämna blod.

– Relativt snart därefter var det i alla fall, det minns jag. För mig var det både viljan att hjälpa, och en möjlighet för mig själv att komma över min sjukhusfobi.

För Nina var det jobbigt att bara gå in i sjukhusets entré och känna den där sjukhuslukten.

– Och jag var dessutom livrädd för nålstick. Jag är fortfarande nervös varje gång de plockar fram nålen.

Men numera är det inga problem för henne att gå in på sjukhuset.

– De brukar fråga, "Men du som lämnat i så många år, är du fortfarande nålrädd?" och det är jag faktiskt. Jag vill inte titta när de sticker. Jag är nervös, men jag klarar det.

Nina har fått sin sambo, vänner och jobbarkompisar att bli blodgivare genom åren.

– Och jag har också anhöriga som fått ta emot blod när de behövt vård. Det tror jag många haft. Och nyligen, faktiskt efter förra blodgivningen, fick jag besked om att de använt mitt blod. De har börjat skicka ut sms. Det stod något i stil med att mitt blod nu använts till en patient, och det känns fint tycker jag, väldigt verkligt på något sätt.

Hon själv är glad att hon kan ge blod, och säger att det är en möjlighet att rädda liv.

– Folk kanske tycker det varit svårt att komma ifrån arbetet för att lämna blod, men numera har blodcentralen öppet en kväll i veckan också. Vem vet när vi själva behöver blod. Då är man tacksam för att det finns. Så jag vill uppmana alla som kan ge blod att göra det, det är inte farligt.

Blodläget, blodgivardagen och hur du blir blodgivare

Internationella blodgivardagen firas för att tacka alla blodgivare och till ära av Karl Landsteiner, vars Nobelprisvinnande upptäckt av blodgruppssystemet möjliggjort att man kan ge och ta emot blod. 14 juni är hans födelsedag.

I år ser blodläget bra ut inför sommaren, berättar Ewa Lundh på Nyköpings blodcentral. "För ovanlighetens skull ser det riktigt bra ut, men det viktiga är att alla som är bokade kommer om de kan eller hör av sig så vi kan boka in någon annan. Blod är en färskvara så vi kan inte fylla lagren inför sommaren, men just nu har vi en stabil blodgivarkår", säger hon.

Man söker dock alltid nya blodgivare. Inför sommaren, med semestertider, har blodcentralen svårt att ta emot nya blodgivare, men i augusti jobbar de ordinarie tider igen. Den 14 augusti har de lagt in en extra förmiddag för att ta emot nya blodgivare. I höst kommer de också återuppta sina kvällstider som är vilande under sommaren, för att underlätta för dem som vill ge blod men inte har möjlighet under dagtid.

Frisk från blodsmitta, över 18 år, med ett bra blodvärde och ådror som är lätta att sticka – det är i princip det som behövs för att bli blodgivare.

På www.geblod.nu kan du läsa mer om vilka som kan bli blodgivare och registrera dig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!