Bjuder in fyrintresserade till Femörehuvud

I helgen firas internationella fyrdagen, och runtom i Sverige hålls fyrar öppna för intresserade besökare. I våra trakter visar Anne-Marie Larsson upp fyren vid Femörehuvud – som i år fyller 150 år.

Fyrmästare Bark var den näst siste som arbetade ute vid Femörehuvud – om honom kommer Anne-Marie berätta mer för besökare under helgen.

Fyrmästare Bark var den näst siste som arbetade ute vid Femörehuvud – om honom kommer Anne-Marie berätta mer för besökare under helgen.

Foto:

Övrigt2017-08-19 06:00

Anne-Marie Larsson från Oxelösund är en fyrentusiast som lägger ned rätt mycket tid och arbete i sitt engagemang för Svenska fyrsällskapet.

– Jag har tagit på mig att ordna något trevligt den här helgen, just med tanke på att det är 150 år sedan fyren vid Femörehuvud byggdes. Eller, rättare sagt, det är 150 år sedan fyrbostaden byggdes.

Själva fyren uppfördes nämligen 1955. Den gjordes då obemannad. Fram tills dess arbetade alltså en fyrmästare där.

– Den sista hette Axel Jansson Aldeheim och bodde där med sin fru Anna. Det fanns inte el eller rinnande vatten där då. Men den som är min favorit, som jag kommer berätta mer om för besökare, är fyrmästare Peter August Bark, säger Anne-Marie och reser sig från bordet för att gå iväg och hämta sina anteckningar.

– Han satt där ute och skrev dikter. Åh, jag känner så för honom. Visst, det var ju på fastlandet och inte på någon öde ö som många andra fyrar, men det måste ha varit ensamt. Han skrev många dikter om sin mamma, som han måste ha älskat, säger Anne-Marie och läser ett stycke ur hans dikt "Sommaridyll vid Femörehuvud".

– Rena rama Heidenstam ju, säger hon efteråt.

På lördag och söndag mellan 10–15 hålls fyrvaktmästarbostaden öppen för besökare, och Anne-Marie berättar om fyrens historia. På söndag klockan 13 kommer det att sättas upp en minnesplakett.

– Det är för framtida besökare, kan man säga. Det är ju ett välkänt promenadstråk för Oxelösundsbor, och då kan det vara roligt att läsa om platsens historia.

Fyrar har inte alltid varit Anne-Maries stora intresse.

– Det är tack vare Robert Aschberg, förstår du. Jag läste en artikel av honom, där han skrev om fyrar, och hur eftersatta de är. De borde ju vara kulturminnen. Hus kan vara det, broar och andra byggnadsverk också, men inte fyrar. Då var det som polletten föll ner.

Det var för 7-8 år sedan, och sedan dess har fyrar varit hennes stora intresse. Även hennes man Sven-Gunnar har smittats.

– Men Anne-Marie är ju den mest aktive medlemmen häromkring, som driver frågan. Hon har ordnat med den här helgen, haft en utställning på Koordinaten, och haft föredrag på Klubb Maritim.

Anne Marie gör en generad handviftning.

– Äsch. Det viktigaste är att skydda våra fyrar. Vi i Svenska fyrsällskapet skulle helst se en statlig stiftelse. I dag är hälften av fyrarna i statlig regi under Sjöfartsverket, och en del av dem förfaller. Andra tas om hand av till exempel hembygdsföreningar. Men i dag byggs inga fyrar, så om de förstörs är de borta. Jag tycker att det är en kulturskatt värd att bevaras.

Svenska Fyrsällskapet

Svenska Fyrsällskapet har cirka 3600 medlemmar runt om i Sverige. De sätter upp minnesplaketter, ger seminarier och gör grupputflykter, ger ut medlemstidningen Blänket och jobbar tillsammans med myndigheter för att bevara och sprida kunskap om svenska fyrar.

På deras hemsida www.fyr.org kan du spana in alla fyrar som är öppna runt om i Sverige denna helg, drygt 70 stycken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om