"Folk behöver veta hur hjärnan fungerar"

Hennes Hjärnpodden har cirka 50000 lyssnare i månaden. Nyköpingsbon Kristina Bähr spräcker myter om hjärnan och lär ut hur den faktiskt fungerar, i avsnitt för avsnitt.

Foto:

Övrigt2017-06-05 06:00

I augusti 2015 skickade Kristina Bähr ut det allra första avsnittet av Hjärnpodden.

Resultatet?

– Den första månaden hade jag 22 lyssnare. Nu är det 50000 i månaden. Det är ju lite skillnad, säger hon med ett skratt.

Kristina Bähr är född och uppvuxen i Stockholm.

– Men när jag väntade min dotter kände vi att vi ville bo någonstans med lite mer plats.

Valet blev Nyköping. Kristina började jobba som barnläkare på Nyköpings lasarett.

Men för några år sedan tog hon steget, sade upp sig och startade eget företag.

– Dels har jag alltid haft en enorm lärlust, och det här var något jag ville göra. Men sedan hade jag också slutat sova. Som barnläkare hade all jour stört min sömnrytm, och jag kunde till slut inte sova alls.

Hon blev sjukskriven, och kände att hon var tvungen att fatta ett beslut om sin framtid.

– Det var en situation att leva i som jag behövde ta ansvar för. Jag var tvungen att välja kände jag. Jag ville inte vara en som inte ställer upp och inte går jour. Jag kan inte förvänta mig att min arbetsgivare ska ändra sin organisation på så kort varsel. Jag bestämde mig för att lämna.

Det fick bära eller brista, kände hon, och trots att det var läskigt att lämna en fast inkomst kände hon att var nu eller aldrig.

– Och om man inte är rädd kan man inte vara modig.

I det egna förtaget Exist jobbar Kristina Bähr med utbildning, chefshandledning, och föreläsningar. Hur hjärnan funkar har alltid intresserat Kristina, och är en viktig del av det hon lär ut.

– För två år sedan, när jag var på en affärsutvecklingsutbildning, kom idén om podden. Att det skulle gå så bra som det gjort kunde jag inte tänka mig. Jag ville testa, se om jag kunde lära mig tekniken, och det gick bra.

Eftersom hon själv är så intresserad av hur hjärnan fungerar, och de många missuppfattningar som finns kring det, var ämnet rätt självklart.

– En av de vanligaste missuppfattningarna handlar om multitasking, och i förlängningen att kvinnor kan multitaska bättre. Det är struntprat, vi är inte skapta för multitasking. Då snuttifieras arbetsminnet, vilket gör att vi inte kan lägga saker på minnet, vi tappar info och blir sämre på att besluta saker.

Avsnitt som varit särkilt uppskattade och gett mycket respons är bland annat de om utmattning och sjukskrivning, särbegåvning – alltså att man trots en hög begåvning var missförstådd i skolan och fick en misslyckad skolgång, och avsnittet om HSP, highly sensitive persons.

Men själv har Kristina inget favoritavsnitt.

– Det är jättesvårt, jag tycker ju allt är intressant. Men de avsnitt med bra närvaro och nerv i samtalet är jag mest nöjd med. Jag har inget manus när jag intervjuar, det blir mer som ett samtal.

Vad är det viktigaste vi behöver lära oss om hjärnan?

– Att den är en begränsad resurs, och att den fungerar olika. Vi måste samarbeta för att kunna utnyttja varandras gemensamma kompetenser. När vi tänker tillsammans får vi bäst resultat, så har det varit genom historien och så kommer det fortsätta.

Kristina Bähr

Ålder: 46 år.

Familj: Gift, två egna barn och två bonusbarn.

Gör: "Jag är vd i eget bolag och jobbar med chefshandledning. Driver podcasten Hjärnpodden."

Intressen: "Musik, litteratur, konst, lärande, ekonomi, företagande – och hjärnan såklart. På fritiden läser jag mycket, umgås med familjen och är ute i naturen."

Bor: Nyköping.

Kommer från: Stockholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om