Vid Prästtorp i Tunaberg hade Nyköpingsortens Första Majblommeförening barnkoloni varje sommar. Det fanns plats för nitton barn i olika åldrar, från fyra till tretton år. Under sju veckor fick alla härliga barfotadagar på landet. Jag hade glädjen att få arbeta på kolonin under fyra somrar på 1950-talet. Första sommaren var Märta Sverke föreståndarinna, Elly Jansson kokerska, Kerstin Sverke, Inga Österberg och jag så kallade tanter.
Barnen var inkvarterade i två sovsalar, med 10 respektive nio barn. Varje barn hade säng och en stol för sina tillhörigheter, samt ett utrymme i ett skåp för kläder. I samma hus hade föreståndarinnan ett eget rum. Ett tvättrum med två tvättställ med kallt vatten fanns också. På övervåningen var det ett stort lekrum, där vi kunde vistas under regniga dagar.
Den gamla fina torpstugan innehöll ett rum och kök, samt rum för kokerskan på övervåningen. Ut med långväggen fanns en altan med markis, där barnen åt alla sina måltider. I Lill-stugan bodde övrig personal.
Så var det ”fru Pettersson-dasset”, och tvättstugan, där vi tvättade för hand en gång i veckan.
Varje dag serverades frukost, middag, mellanmål och kvällsmat. Barnen var matfriska och åt för det mesta med god aptit. Nybakat bröd var populärt. Varje dag, som vädret tillät, gick vi till badstranden vid Kolviken, en långgrund strand med fin sandbotten. Då gällde det att räkna till nitton hela tiden, vare sig man var på land eller i vattnet med barnen.
Eftersom barnen var i olika åldrar sysselsatte de sig för det mesta med varandra. De lekte på berget, i lilla skogen eller på ängen. Att sitta med tanterna och lyssna på saga, sjunga, rita och måla var en ofta återkommande sysselsättning. Första dagen gjorde flickorna kransar av ängsblommor. För de äldsta pojkarna var det en stor dag när de fick vara med och köra hö hos arrendatorn och kolonins ”allt i allo” Sven Törnvall.
Varje dag hade vi ”Tysta timmen”, då alla barn fick en stunds vila. Regniga dagar gick vi skogspromenader, plockade smultron och studerade naturen. Varje fredag var det ”storskrubb”. Vattnet värmdes i köket.
En gång på sommaren var det storfrämmande på kolonin. Majblommeföreningens ordförande Signe Hammarskjöld kom på besök och inspekterade tillsammans med flera ur styrelsen. Extra goda bullar och kakor bakades och vi dukade oftast i trädgården. Signe Hammarskjöld tyckte att personalen var i yngsta laget, när föreståndarinneskapet övertogs först av Kerstin Sverke och sedan av mig. Men vi klarade av det!
Ett minne från mitt år som föreståndarinna är, när åskan dånade mellan bergen nattetid. Då blev sängen full av åskrädda barn. Något barn kanske hade lite hemlängtan, men det gick fort över. Alla verkade att trivas och vi var som en enda stor familj. Mina fyra somrar på Majblomman barnkoloni gav mig många fina minnen.
Margareta Olsson (f. Lundgren)
Uppsala.
Margareta Olsson f. Lundgren föddes 1912 vid Åtorp, flyttade till Farneby i Vrena 1918.