En grupp med pensionerade skolledare, som alla varit verksamma i Nyköping med omnejd, började för några år sedan arrangera regelbundna träffar.
‒Vi hade jobbat från -60 talet, fram tills nutid, men var nu pensionerade, och ville prata om våra upplevelser. Det har utmynnat i två böcker; Långbergsskolan 40 år – en tillbakablick 1972–2012, och boken Grundskolan 50 år 1962–2012, säger Göran Hedin, som jobbat som rektor på Långbergsskolan och Tessin.
Även i de böckerna hade Göran Max skrivit om sina upplevelser i skolväsendet, men det fanns mer att berätta.
‒Parallellt skrev jag mer, och jag blev uppmuntrad av Göran Hedin, säger han.
Resultatet är boken Nyköpings skolväsen i förändring.
‒Jag började 1968 som studierektor i Borgmästarhagens rektorsområde. Jag hade tidigare jobbat i Oxelösund på Frösängsskolan, en högstadieskola, som adjunkt i svenska och engelska. Grundskolan var ett nytt system som Nyköping var bland de sista i Sverige att genomföra.
Boken spänner sedan över Görans år som rektor över västra rektorsområdet, som bland annat innefattade skolorna i Stigtomta, Vrena, Stavsjö, Jönåker, samt hans sista yrkesår som ansvarig för SFI och Särvux.
Förändringar, som slopat betyg i ordning och uppförande, femdagarsvecka, hur engelskan växte i betydelse och framförallt teknikens framfart, är några av de saker som behandlas i boken.
‒Jag har också pratat med lärare och bett dem skriva ihop sina minnen, och har sedan gjort ett urval av dem som kommit med i boken.
Allt för att gestalta hur skolan just förändrats.
‒När samhället förändras måste ju skolan också göra det, säger Göran Hedin.
‒Vi har gått från en skola där läraren var den som förmedlade kunskap, till att läraren är den som guidar eleverna i deras eget sökande efter kunskap. Jag hoppas att de som läser den känner igen sig i skildringarna och att den kan väcka tankar, säger Göran Max.