Hon lär studenter svenska – i Polen

För att bli en riktigt bra SFI-lärare behöver man utsätta sig själv för kulturkrockar och språkliga utmaningar. Det tror Bettnabon Wanja-Maria Leijon, som nyligen blev lektor i svenska på Jagellonska universitetet i Krakow.

Jagellonska universitetet i Krakow grundades 1364.

Jagellonska universitetet i Krakow grundades 1364.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2018-09-04 07:00

Många Nyköpingsbor känner säkert igen Wanja-Maria Leijon från tiden som lärare i historia och religionskunskap på Nyköpings gymnasium, där hon började 2003. På senare år har hon jobbat på olika företag, bland annat som SFI-lärare och andraspråkslärare. Karriären tog dock en ny vändning i september, då hon flyttade till Krakow för att jobba på Polens äldsta universitet.

Wanja-Maria Leijon är lektor i svenska, ett språk som är populärt bland polska studenter av flera olika anledningar, berättar hon.

– Någon är besatt av svensk matlagning, en annan är intresserad av vikingatiden och vissa har valt svenska för karriärens skull. Vi delar lokaler med tyskan, men det språket har fortfarande en belastning från andra världskriget som svenskan inte har.

Att undervisa elever i ett annat land är dock väldigt annorlunda mot att jobba i Sverige, och hon får ofta varva med engelska för att budskapet ska gå fram.

– Jag fick ett mejl häromdagen från en student som kallade mig "ärade fru Leijon". Det har aldrig hänt förut, jag blev lite ställd och generad, säger Wanja-Maria och skrattar.

Men att utsätta sig själv för utmaningar och kulturkrockar var själva poängen med att söka jobbet från början, berättar hon.

– Om man ska undervisa i svenska som andraspråk är det väldigt nyttigt att sätta sig i den här situationen, tror jag. Jag flyr ju inte för mitt liv på något sätt, men det är både utmattande och otroligt utvecklande att varje dag behöva hantera osynliga regler eller lösa situationer i vardagen utan att kunna språket. Jag tror att det här gör mig till en bättre lärare.

Mycket av rapporteringen om Polen i Sverige den senaste tiden har handlat om det nationalkonservativa styret och dess konflikter med EU om olika lagändringar. Men när man flyttar till ett annat land får man en mer nyanserad bild, menar Wanja-Maria Leijon.

– Det blir lätt snedvridet i medierna tycker jag. De jobbar till exempel väldigt mycket med miljöproblem här i Krakow, där luften är dålig med mycket smog. Bland annat försöker de elda mindre med kol. Det måste man också lyfta fram.

Jagellonska universitetet

Polens äldsta och mest prestigefulla universitet grundades 1364, vilket kan jämföras med till exempel Uppsala universitet, som grundades 1477.

Bland andra Nicolaus Copernicus och Johannes Paulus den andre (påve 1978-2005) har studerat på Jagellonska universitet i Krakow.

Universitetet har omkring 4 000 anställda och över 40 000 studenter.

Wanja-Maria Leijon sökte sitt jobb som lektor genom Svenska institutet, som förmedlar lärartjänster i svenska i Krakow och på drygt 200 andra universitet och högskolor runtom i världen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om