Grunden till politikintresset lades i Nyköpings ungdomsfullmäktige. Nu är hon en av deltagarna i Höj Rösten Politikerskola – något som inte varit möjligt om hon inte vågat säga upp sig. Dessutom pluggar hon konstvetenskap på heltid.
– Jag vill göra något som förändrar samhället – men visst, det gäller att planera upp veckorna ordentligt, säger hon med ett skratt.
Efter gymnasiet i Nyköping hoppade hon in i filmbranschen. Hon jobbade som statistansvarig på Bavaria film i Nyköping, innan hon tog sig vidare till produktionsbolag i Stockholm.
– Det var kreativt och roligt, men jag tänkte att jag behövde skaffa ett "riktigt jobb" och började plugga till ekonom. Efter plugget blev jag anställd på en varumärkesbyrå.
Vendela beskriver intensiva år.
– Jag var duktig på det, och det var roligt, med mycket resor, allt som lever upp till stereotypen av ett flärdfullt liv i Stockholms innerstad. Det hade varit enkelt att fortsätta. Men jag blev otroligt less på den extrema individualismen i samhället, och det kändes som att allt som livet kretsade kring var att köpa en större och större bostadsrätt.
För ungefär ett halvår sedan sade hon alltså tvärt upp sig och startade i stället eget.
– Målet med att säga upp mig var inte att bygga ett stort företag, utan att möjliggöra mina andra drömmar. Jag vill ha ryggen fri att påverka och säga min åsikt, och inte ha en arbetsgivare att behöva ta hänsyn till. Så nu är jag frilanskonsult, och har kunder som exempelvis Säker stil-podden med Ebba Kleberg von Sydow och Emilia de Poret som jag är projektledare och konceptutvecklare till.
En god vän rekommenderade henne att söka till Politikerskolan, och i våras blev hon antagen.
– Det är en partipolitiskt obunden skola som har som mål att hitta nästa generations politiska stjärnor, utanför partisystemet. Nya fräscha röster med en bakgrund som speglar Sverige. I min årskull kommer runt hälften från familjer som invandrat, och vi är också ett gäng från landsbygden.
Enligt Vendela lider politiken i Sverige i dag av att färre unga lockas engagera sig i partiernas ungdomsförbund, vilket ger en mindre bas för partierna att plocka sina kandidater ifrån.
– Det handlar också om förtroende, jag tror många känner att våra makthavare är ganska distanserade och inte har så mycket kontakt med människors vardag. Om man då kan få in människor med olika bakgrund inom förbund, intresseorganisationer, som opinionsbildare, eller in i maktens korridorer, tror jag man får en större bredd.
Även om hon är politiskt obunden, sitter hjärtat till vänster, och hon har en fråga som hon brinner extra mycket för.
– När jag möter kvinnor som inte vill kalla sig själva feminister, "för att jag inte drabbas av orättvisor på grund av mitt kön”, känner jag ett behov av att diskutera att hälften av Sveriges befolkning lever med lägre löner, sämre karriärmöjligheter, större utsatthet för sexuellt våld i relationer, näthat och förtryck enbart på grund av sitt kön. Det är helt naturligt att man inte vill utmåla sig som ett offer, men genom att ignorera strukturer som idag hindrar kvinnor från att ha tillgång till samma privilegier som män har, gör vi oss själva en stor björntjänst.
Trots att Sverige befinner sig i en turbulent fas hoppas hon att politikerna inför nästa val kan lyckas vända svenskarnas oro inför framtiden.
– Vi behöver bara ett parti som lanserar en långsiktig samhällsvision för Sverige som ger människor hopp. En svensk Macron skulle sitta fint!