Han är född och uppvuxen i Växjö, Lenny Ericson, men i samband med lumpen blev det flytt till Stockholm. I det militära trivdes han så bra att han gick officersutbildning, men 2004 strukturerades Försvaret om och Lenny fick fnula på vad han skulle göra i stället.
– Det blev ett par år med plugg och funderingar och så en dag trillade jag in på lokföraryrket av en slump, säger han.
Han skulle in på SJ:s hemsida och boka en resa och såg att de sökte lokförare, och det slutade med att Lenny skickade in en ansökan och gick lokförarutbildningen.
– I samma veva flyttade jag och Anna till Nyköping. En helg hade vi åkt bil från Stockholm för att hälsa på mina föräldrar i Växjö, och så svängde vi in här och tyckte det var fint. Det var lika slumpartat som när jag blev lokförare.
Och efter några år i Nyköping, gick flyttlasset till Oxelösund, för att bo i hus och närmare havet.
Trots att både flytt och yrkesval blev något slumpartade, har Lenny trivts bra med båda.
– Här kan vi bo nära havet, vi älskar sjöliv. När jag skrev ansökan till SJ om att bli lokförare skrev jag att jag trivs med livet på resande fot, och det stämmer fortfarande. På ett arbetspass hinner jag se mycket, så det är omväxlande. Den ena dagen är aldrig den andra lik, för man reser till olika ställen varje arbetspass.
Lenny har också utvidgat sin roll som lokförare, och jobbar på SJ trafikledning med teknisk rådgivning. Där ingår testkörningsuppdrag - som det senaste uppdraget, att få köra nya X2000-tåg.
2012 började man prata om att tågen gjort sitt. De infördes i början av 90-talet, och efter dryga tjugo år i tjänst blir de slitna.
– Man valde mellan att bygga om dem och att köpa nya, och valde att bygga om. Det är för att X2000 är ett unikt tåg, det finns inget liknande på marknaden i dag. Det är byggt för svensk infrastruktur och järnväg, säger Lenny.
Han har varit inne och spanat i ett av de ombyggda tågen. På utsidan kommer de vara sig lika, men all inredning, som stolar och bistro, är annorlunda. Men för Lennys del är det främst den utbytta tekniken i förarhytten som är spännande.
– Det var nästan en konstig känsla, jag kände igen mig men ändå inte. Datorer och transformator och allt är utbytt, det är nya handhavanden och skärmar och som förare får man mycket mer information.
Han har provåkt, och beskriver det som en lite konstig känsla. Senare i november ska testkörningen starta på allvar.
– Det sker nattetid, på banan mellan Västerås och Enköping. Vi gasar och bromsar och testar massa olika scenarion, samtidigt som ingenjörer kollar att tåget uppför sig som det ska. Det är ett spännande uppdrag.