[fakta nr="2"]
Kicki Orha är numera ett välkänt ansikte för oxelösundsbor, något av en profil, både på gott och ont.
– Oftast är det väldigt roligt, samtidigt som jag känner att jag hela tiden vill vara representativ. När vi åker på semester brukar jag somna i höjd med Sillekrog och typ sova i ett dygn, för då släpper jag liksom taget.
Viktigt att visa hela bilden
Att vara egen företagare är något Kicki älskar, samtidigt som hon tycker det är viktigt att man visar hela bilden.
– Det finns nog inget som är så roligt som den kicken och det driv man kan känna när ens företag går bra. När mina planer går i lås, när drömmarna blir verklighet. Samtidigt så tar det upp mycket tid, och det finns något ensamt i det – jag ska fatta alla beslut själv, och ibland ligger jag vaken på natten och funderar på hur olika saker ska lösas.
Men vi spolar tillbaka bandet, till millennieskiftet. Kickis dåvarande man hade tagit över driften av småbåtshamnen, och år 2000 byggde de en restaurang.
"Rastlös i själen"
– Jag jobbade då som kassörska på Ica Kvantum, men kände mig inte helt tillfreds med det. Jag var rastlös i själen, kände att jag hade mer att ge. Entreprenörsandan fanns nog i mig redan då, men jag hade inte haft möjlighet att driva företag då.
Men nu var det ändå läge att satsa, och paret gjorde det med besked. För att få hela pusslet att gå ihop sålde de huset.
Flyttade till båt
– Vi flyttade ner hit till hamnen, bodde i en liten båt. Haha, ja herregud...två vuxna, en nioåring och en femåring OCH en Sankt Bernhardshund i en båt på 40 kvadratmeter...Men på så sätt kunde vi vara småbarnsförälder och bygga företag samtidigt.
Kicki, som aldrig tidigare jobbat som kock, står och steker strömming för brinnande livet och restaurangen blir mer och mer poppis, både bland turister och oxelösundsbor.
Så småningom skiljs vägarna åt för Kicki och hennes man, och senare delar de också bolaget. Kicki tog över restaurangen, maken hamnen. Men de har alltid behållit sitt affärssamarbete.
[link value="https://www.sn.se/nyheter/hon-gor-en-nystart-i-oxelosund/" text="Läs också: Hon gör en nystart i Oxelösund"]
Restaurangen byggs ut, bit för bit, och snart börjar Kicki drömma igen.
"Naturligt att slå till"
– Jag gick länge med en dröm om att driva en delikatessbutik. Jag hade kontakt med kommunen om att bygga ett rökeri med butik, och hade väl tänkt att den planen skulle förverkligas 2018. Så blev plötsligt det gamla rökeriet en bit bort till salu. Då blev det naturligt att slå till.
[link value="https://www.sn.se/oxelosund/snart-roks-det-igen-i-fiskehamnen/" text="Läs också: Snart röks det igen i fiskehamnen"]
Och under sommaren har det varit full fart i både rökeri och butik.
– Jag tror det är för vi levererar något unikt. Vi hugger veden och röker fisken på plats i det där gamla rökeriet från 1959, det är genuint.
Priset som Årets företagare i Oxelösund är viktigt för Kicki.
"Det mesta löser sig"
– Som egen företagare är man ofta självkritisk tror jag, tänker på förbättringar hela tiden. Det är så skönt att få den där klappen på axeln och att uppmärksammas och få kredd för det jag åstadkommit.
Har du några tips till andra som känner sig rastlösa i själen och vill starta eget?
– Jag är en sådan person som inte ser några hinder, bara guld och gröna skogar. Och jag tror att folk i allmänhet oroar sig lite för mycket, "tänk om det blir si, eller så". Man får våga helt enkelt, hoppa ut på djupt vatten och simma iland. Det mesta löser sig på vägen.