"Mycket av stoffet är hämtat från verkligheten"

En liten by med ursprungsbefolkning i Amazonas regnskog hotas av oljeprospektering och en kokainkartell. Det är premissen i Mats Lundbergs bok Skorpionens klor som nyligen getts ut.

Bokens huvudpersoner Maria och Pepe må vara påhittade, men deras öde liknar ödet för flera grupper av ursprungsfolk i Amazonas idag, enligt Mats Lundberg.

Bokens huvudpersoner Maria och Pepe må vara påhittade, men deras öde liknar ödet för flera grupper av ursprungsfolk i Amazonas idag, enligt Mats Lundberg.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2017-05-24 06:00

Mats Lundberg har alltid haft en fast punkt i släktens lilla torp utanför Ålberga, ett torp som hans farfars far köpte en gång i tiden.

Den fasta punkten har han alltid återkommit till efter sina många resor och perioder av boende i andra länder – särskilt Sydamerika.

– Det har alltid varit fint att landa här.

I början av yrkeslivet följde Mats i sin far och farfars fotspår, och utbildade sig till målare.

– Så fick jag en möjlighet att åka till Danmark, till Köpenhamn, för att jobba som målare där en period. Och det gav mersmak. Jag tyckte det var som kontinenten, annorlunda från hemma. Det väckte reslusten, kan man säga.

Och sedan tog han ett ännu större kliv, och reste med en kompis till Australien, till östra Nordterritoriet.

– Det fanns inga vägar dit så man fick flyga in. Det skulle öppnas en aluminiumgruva, och vi byggde bostäder åt dem som skulle arbeta vid gruvan. Då uppstod konflikter med ursprungsbefolkningen, aboriginerna. Gruvan anlades i deras reservat. Det var första gången jag stötte på den typen av kulturkrockar, som jag senare skulle forska i.

Första gången Mats var i Sydamerika var han en ryggsäcksturist. I Peru slog han följe med en antropologstudent från Kanada, och kom på så sätt till ställen han aldrig skulle ha nått som turist.

– När jag kom hem ville jag tillbaka igen. Det här var en tid, 1970-talet, då problemen med nedhuggningen av världens regnskogar började komma upp på agendan. Jag ville engagera mig, veta mer. Så jag började studera kulturantropologi, och skrev en licentiatavhandling om ursprungsfolk och vägbyggen i Amazonas.

Det var starten för en karriär som tog honom till en rad länder. Mats Lundberg har bott i Peru, Kenya, Vietnam, Kambodja och senast Guatemala. Han har förutom sin forskning om ursprungsfolk i Amazonas också forskat på jordbruk och naturresursanvändning i Vietnam, lärt ut fältforskarmetoder på universitet i Kenya, och jobbat på det statliga minröjningscentret i Kambodja.

Efter Guatemala, som platschef för den svenska biståndsorganisationen Individuell Människohjälp, var det dock dags att varva ned och pensionera sig.

– Det var då jag kände att jag kunde ha tid att skriva den här boken. Jag har ju skrivit en del i mina dar, avhandlingar och tidningsartiklar och så, men det här var nytt för mig.

Boken är en thriller, som handlar om hur ursprungsbefolkningen och andra i ett onämnt land i Sydamerika hamnar i kläm mellan oljeprospektering, kokainproduktion och storpolitik.

– Det är en bok om internationell ekonomi, maktspel, korrupta politiker och hur vanliga människor blir hjälplösa när det handlar om stora pengar, men också en bok om det lilla. I centrum står en ung indian och hans hustru i en regnskogsby, och dem får vi följa.

Han har hämtat mycket från en by han själv bodde i och forskade kring på 80-talet.

– Allt hände inte där i verkligheten. Flera händelser i boken har jag varit med om, annat har jag hört om. Det är ett hopplock från flera länder i regionen som sedan blandats med min fantasi.

Mats Lundberg

Ålder: 70 år.

Familj: Frun Violeta och tre vuxna barn, tre barnbarn.

Gör: Bokaktuell pensionär. "Jag brukar också hoppa in som lärarvikarie i svenska, spanska, engelska och SO-ämnen i skolor i både Nyköping och Norrköping."

Bor: Utanför Ålberga. "Min farfars far köpte torpet med det första boningshuset här. Min farfar byggde det andra, som vi i dag bor i, men som från början var målarverkstad och drängkammare."

Intressen: Litteratur, tidigare också fotografering. "Men om man bor i ett sådant här gammalt torp blir ens bostad ens hobby, det är alltid något som ska målas och fixas. Jag är också engagerad i Röda Korset, i Nyköping och Kiladalens Rödakorskrets. På 90-talet var jag handläggare för Latinamerika på Svenska Röda Korsets internationella avdelning i Stockholm."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om